1 av 5
Azid Saadat och hans vänner i biljardrummet på Bergslagaren, ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Hedvig Nilsson
2 av 5
Åsa Andersson, verlsamhetsledare Arbetsmarknad och Integration, Filipstads kommun. Foto: Hedvig Nilsson
3 av 5
Pastor Bengt Sjöberg i Filipstad en soffa på Bergslagaren
4 av 5
Marcos Ciscar
5 av 5
Azid Saadat

Flyktingfrågan i Filipstad i fokus

Integration lyfts efter valet upp som en av de viktigaste frågorna inför framtiden. Många ser integrationspoltiken som ett stort misslyckande, och regeringens medicin heter jobb.  Från och med den första december i år ska Arbetsförmedlingen ta över ansvaret för nyanlända flyktingar, med mål att de ska ut på arbetsmarknaden inom två år. Genomsnittet för män är idag 7 år.

Filipstad, med en befolkning på drygt 10 000 har idag ett avtal med Migrationsverket om att ta emot 45 flyktingar per år.  Hur ser Arbetsförmedlingen där på sitt nya uppdrag?

Filipstad har två boenden för ensamkommande flyktingbarn. Vi besökte det ena, Bergslagaren, där vi träffade Azid Saadat, 18 år, som kom från Afghanistan för två år sen, och verksamhetsledaren Åsa Andersson.


Vi mötte också pastor Bengt Sjöberg som kämpat för flyktingars rätt i över 20 år och nu försöker hjälpa somalier, som många menar har svårast att integrera sig i Sverige.

Marcos Ciscar är grundare av nya Filipstadspartiet som tog två mandat i kommunvalet. Han anser att man måste se över integrations- och flyktingpolitiken i kommunen och anpassa mottagandet mer till arbets- och bostadsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".