Personer från nätverket Tomträttshavare i Karlstad. Reporter: Jenni Jansson/SR Värmland.

Kampanj ska kompensera chockhöjda tomthyror

6:35 min

Idag fick villaägare i Karlstad med chockhöjda tomthyror besked om framtiden. Den borgerliga majoriteten lovade före valet att hjälpa tomträttsinnehavarna - frågan var bara hur. Ett beslut som togs i Teknik och fastighetsnämnden idag innebär lägre hyra och ett nytt sätt att bestämma friköpspriser efter augusti 2012. Med den nya beräkningsmodellen kommer priset bli 50 procent av tomtens marktaxeringsvärde. Men det räcker inte, anser Maria Rundberget, talesperson för nätverket Tomträttsinnehavare i Karlstad:
- På den nivån ligger ju redan de flesta idag, så det blir ingen förbättring, utan snarare dyrare för en del.

Under en kampanj från och med årsskiftet kommer därför priset rabatteras med ytterligare 10 procent i 1,5 år framåt, så fler ska ha råd att köpa loss sin tomt. Det beslutade Kommunstyrelsen på eftermiddagen. Med detta infriar majoriteten sitt vallöfte, det menar ordförande för teknik och fastighetsnämnden Per-Inge Lidén (MP):
- Det är en bra affär för kommunen, och en bra affär för de enskilda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista