Håkan överlevde cancermardrömmen

5:22 min

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Varje år upptäcks omkring 10 000 fall, men fler antas bära på sjukdomen.

Trots det finns inga planer på att införa en allmän screening, det som i folkmun kallas pappografi. Forskning visar att det inte skulle vara effektivt, många kan leva helt utan symptom trots cancer i prostatan.

Men det finns också de fall där sjukdomen kan vara livshotande. Karlstadsbon Håkan Florin upptäckte sin allvarliga prostatacancer för ett år sedan av en ren tillfällighet.

- Det är så mycket tankar som rullar runt i en då. Det finns inga ord att sätta på det, cancer är så laddat. Jag har fått beskrivet för mig alla biverkningar man kan få, som svåra urinläckage och erektionsproblem. Men jag kände att det får kosta vad det kosta vill, cancern måste bort, säger Håkan Florin.

Han opererades i slutet av april i år, och sedan dess har han varit frisk.

- Jag jobbade hårt för att komma tillbaka. Knipövningar för urinläckaget, det jobbar jag med än, men det fungerar klockrent allting.

Håkan Florin tycker att vården borde erbjuda allmän screening för prostatacancer. Men Susanna Sandberg, urolig på Centralsjukhuset i Karlstad, är mer tveksam. Allmän screening för män skulle kunna leda till överbehandling och onödig oro för patienterna.

– Vissa typer av prostatacancer är väldigt lindrig och växer väldigt sakta, många män kan gå med den här sjukdomen i många år utan att den ger några symptom och slutligen dör man av något helt annat, säger Susanna Sandberg, specialistläkare inom urologi på Centralsjukhuset i Karlstad.