Susanne Pansare och Petra Schmid, som båda har haft bröstcancer, är engagerade i styrelsen för Unga kurage, en förening för unga bröstcancerdrabbade. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Susanne och Petra drabbades mitt i livet

"Det var chockartat, att drabbas mitt i livet är väldigt hårt"
6:35 min

Varje år drabbas 7000 svenska kvinnor av bröstcancer, och fyra av dem dör varje dag. Efter att kvinnor fyllt 40 år har de i Värmland rätt att gå på mammografi, men bröstcancer kan också drabba kvinnor under 40, även om det är mindre vanligt.

För de yngre drabbade kan det finnas behov av att träffa andra kvinnor i samma ålder, och därför finns patientföreningen Unga kurage. Susanne Pansare och Petra Schmid är engagerade där, och har själva haft bröstcancer.

- Jag hade gått en stund och känt en knöl i mitt bröst, men jag tyckte inte att jag hade tid och gå iväg och kolla det. Men min snälla dotter beställde en tid åt mig, hon låtsades vara jag, så jag kom iväg, säger Petra Schmid.

I Värmland finns sen början av året ett nytt Bröstcentrum på Centralsjukhuset. Där arbetar bland annat två bröstkirurger, tre mammografiläkare och flera sköterskor.
Hur snabbt man får vård efter ett cancerbesked kan skilja några veckor beroende på var man bor i landet. Cancerfonden är kritisk till de landsting som låter det gå mer än två veckor från diagnos till behandling av bröstcancer och Värmland är ett av de landsting där det ofta tar något längre tid, i medel upp till tre veckor. Men Lasse Ohlsson, kirurg och ansvarig för bröstcancerkirurgi på Centralsjukhuset i Karlstad, är ändå mycket nöjd med hur Bröstcentrum fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".