Urban Magnusson från Stora Enso Skog kollar om skogen utanför Borgvik kan vara aktuell för gödsling. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.

Ökat gödslande kan tränga undan blåbären

"Markägaren ser väl att det är lönsamt att gödsla"
6:52 min

Användningen av konstgödsel ökar i de värmländska skogarna.

- Markägaren ser väl att det är lönsamt att gödsla, säger Urban Magnusson, som jobbar med planering åt Stora Enso Skog, som förvaltar skogen åt Värmlands största skogsägare, Bergvik skog.

Förutom de kända problemen med risk för övergödning av sjöar, finns det också studier som visar att bären i skogen trängs undan.

Forskaren Joakim Strengbom på Sveriges Lantbruksuniversitet har bland annat upptäckt att blåbären blir färre vid skogsgödsling.

– Förändringarna kan vara ganska stora. Mina studier visar att det är 30-40 procent mindre blåbärsris i skogar som har gödslat jämförts med dem som inte gödslats, säger han.

Att man fortsätter att gödsla trots miljökonsekvenserna beror på att gödslingen är så lönsam, enligt Lars-Erik Wigert, skogschef på Bergvik skog.

– Det här är ett sätt att bruka skog för att öka tillväxt och skapa nyttigheter och förnybara råvaror, säger han.

På Världsnaturfonden ser man med viss oro på utvecklingen.

- Det finns problem med gödslingen, och överhuvudtaget intensifieringen inom skogsbruket, säger Peter Roberndtz, handläggare i skogs och bioenergifrågor på Världsnaturfonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".