Karlstadprofessorn kämpar mot barnaga i världen

11 min

Sverige var det första landet i världen att förbjuda barnaga 1979. Sen dess har trettio länder följt efter, men på de flesta håll i världen är det fortfarande fullt lagligt att slå barn i uppfostringssyfte, både hemma och i skolan.

Staffan Jansson, barnläkare och professor i folhälsovetenskap vid Karlstads universitet är nyss hemkommen från en resa till Filippinerna och Indonesien där man nu diskuterar att införa en anti-agalag.

Filippinerna är nu på god väg att bli det första landet i Asien som förbjuder barnaga.
- Den största barnbefolkningen har vi i Asien, och fortfarande är det bara 5-6 procent av alla barn i Världen som är skyddade av en anti-agalag. Så vi får vara glada för varje land som gör detta, säger Staffan Jansson.

Också här i Sverige var lagen mot barnaga starkt ifrågasatt innan den infördes 1979. Men tack vare lagen har barnisshandeln sjunkit oerhört, enligt Staffan Jansson:

- På 60-talet slog 95 procent av alla svenska föräldrar sina barn, om man frågar idag är det bara 2-3 procent som har gjort det. Detta är den mest magnifika beteendeförändring som någon vuxen befolkning i väst har genomgått under en så kort tid, säger han.