Svårt att stoppa bedrägeriförsök på nätet

6:36 min

Just nu är det väldigt vanligt att bedragare från utlandet hör av sig via sms eller mejl till personer som annonserar ut varor på Internet. Polisen i Värmland får varje vecka in ett 30-tal anmälningar på nätbedrägerier. Per Johansson från Molkom är en av dem som fått oseriösa mejl och sms som svar på sin annons, och de kom nästan direkt efter att han lagt ut sin annons.

– Det dröjde bara några timmar, mitt i natten kom det sms.

P4 Värmland ringde upp tio slumpvis utvalda personer som lagt ut annonser för motorfordon på nätet och av dem så hade samtliga fått oseriösa sms eller mejl från utlandet.

– I snitt kommer det in 20-30 anmälningar varje vecka. Det sker nästan per automatik när man lägger ut en annons, främst på fordon, att man får kontakt via sms eller mejl från köpare från utlandet. Och de är nästan till hundra procent bedragare, säger Jonas Persson expert på IT-brott, Polisen Värmland.

Och enligt Jonas Persson, It-expert på Polisen i Värmland, så är deras möjligheter att utreda sådana brott små.

– Det är otroligt svårt med de begränsningar i lagen som finns, och Polisen måste ju följa lagen. I vissa fall kan man ju få ersättning från banker och kreditinstitut. Men bankerna ställer ju högre krav på hur man hanterar sina uppgifter och pengar och har man gjort det på ett oförsiktigt sätt så kan det vara svårt att få ersättning.

Torsten Gabrielsson