Marie Strand med sönerna Carl och Bosse. Foto: Torsten Gabrielsson/Sveriges Radio.

Dyrare barnomsorg trots mindre tid på dagis

"Det är synd att vi belastas mer"
7:05 min

Tvåbarnsmamman Marie Strand gick i höstas ner i arbetstid för att barnen skulle kunna vara hemma mer och mindre på dagis. Trots det får hon nu ändå betala lika mycket som om barnen var på dagis en heltid. Det här på grund av att avgifterna till förskolan i Karlstads kommun ändrades 1:a april.

– Jag tycker det är synd att man belastar de som valt att vara hemma mer, mina barn är ju inte resursslukande för de är ju inte på dagis lika ofta, säger Marie Strand.

Marie Strand bytte i höstas till ett deltidsjobb för att kunna vara hemma mer med barnen. Innan gick barnen på dagis omkring 30 timmar i veckan, nu är dom där ca 19 timmar. Sonen Bosse tycker det är kul att ha mer tid med mamma, även om han gillar dagis också.

– Jag tycker det är roligt att vara hemma och på dagis.

Men trots att barnen alltså är mindre tid på dagis nu så måste familjen ändå betala för en heltid. Det här efter att avgifterna ändrades 1:a april. För Marie Strand innebär det här en ökad kostnad med 1000 kronor per månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".