Charles Meduma och Dilbar Minebaeva med barnen Elizabeth och Joseph. Foto: Torsten Gabrielsson

Lycklig återförening i Hagfors

3:16 min

Familjen Meduma i Hagfors har återförenats. Hösten 2010 splittrades familjen då mamman, Dilbar Minebaeva och de tre barnen avvisades till Tatarstan i Ryssland. Nu har hon och barnen fått uppehållstillstånd i Sverige och igår, efter nästan två år i sär, kom de hem.
- Nu ska vi först vila, vi ska vara tillsammans, prata mycket. Sen bygger vi vårt liv vidare, säger mamma Dilbar när vår reporter Torsten Gabrielsson träffar familjen hemma i Hagfors.

De år som Dilbar bodde med barnen i Ryssland var tuffa, med både ekonomiska svårigheter och hälsoproblem. Ett problem som kvarstår är att barnen glömt svenskan och numera bara pratar ryska. Charles kan alltså inte prata med sina barn längre, men det ser han inte som något stort bekymmer:
- Jag kämpar, det blir bra. De är här! säger Charles Meduma.

Det var 2007 som Dilbar Minebaeva träffade Charles Meduma i Hagfors. Båda var asylsökande. De bildade familj och fick barn, men 2010 avvisades Dilbar och barnen till Tatarstan i hemlandet Ryssland. Kvar i Hagfors blev pappa Charles.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista