1 av 2
Carola Ilmanen bor tillsammans med sin sambo och Jack Russel-terriern Anita ute på landet strax utanför Torsby. På gården bor också ett gäng pratglada höns, en katt och kaninen Stampe. Foto: Elma Pasalic.
2 av 2
Carola Ilmanen och hunden Anita. Foto: Elma Pasalic.
Carola i Torsby

Diagnosen gav Carola hopp

13 min

Att få diagnosen multipel skleros som 28-åring kan för många kännas som en dödsdom, men för Carola Ilmanen innebar det snarare en lättnad. I dag har hon levt med sin diagnos i fem år.

– Jag tyckte det var jätteskönt att äntligen få svar på varför jag hade mått så dåligt. Då fick jag också en möjlighet att börja jobba på att bli bättre, berättar hon.

MS är en sjukdom som drabbar det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. I Värmland finns ovanligt många fall av MS, som drabbar kvinnor oftare än män. De flesta som drabbas av multipel skleros är mellan tjugo och fyrtio år. Orsakerna bakom MS är ännu inte kända, men forskare tror att både ärftlighet och miljö kan ha betydelse.

Carolas mamma och bror är båda svårt sjuka i dag, så när hon fick beskedet om att även hon var drabbad tog hon det med ro. Hon visste väl vad sjukdomen innebär och hur man lär sig leva med den.

– Redan efter några dygn på sjukhuset hade jag blivit bättre. Det var en massa problem kvar, men jag visste vad jag behövde göra för att komma tillbaka. Sen efteråt har jag blivit rädd för vad som kan hända. Särskilt orolig blir jag de dagar när inget fungerar och kroppen sviker mig, säger Carola.

Det har gått fem år sen de kritiska dagarna på Centralsjukhuset i Karlstad och i dag mår Carola ganska bra. Det som består är den kroniska tröttheten och problemen med balansen. Carola behöver också en del hjälpmedel i vardagen, så som en särskilt tvättanordning på toaletten, höj- och sänkbara stolar samt plastglas i köket.

– Det är ofta jag dagdrömmer om att de ska hitta medicin så jag kan bli frisk, men jag har trots allt ett väldigt fint liv. Jag trivs bra här i vårt hus på landet, med min sambo Jan och alla våra djur, säger hon.

5 snabba till Carola

  • Staden eller landet? - Landet
  • Kaffe eller te? - Kaffe
  • Bok eller film? - Bok
  • Bil eller kollektivt? - Bil
  • Hemma eller borta? - Hemma
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista