Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
För dig som vill hänga med. Varje vardag 15:03-17:30.

Akut brist på hem för ensamkommande barn

Publicerat måndag 14 maj 2012 kl 18.26
"Kommunerna upplever att de har en väldigt tuff situation"
(9:23 min)
Katja Berglund, integrationsstrateg på länsstyrelsen i Värmland. Foto: Hedvig Nilsson

Stämningen var stundtals hätsk på ett stormöte som länsstyrelsen sammankallade igår för att diskutera den akuta bristen på hem för ensamkommande flyktingbarn. Värmlands kommunchefer var inbjudna till ett diskussionsforum och det hela mynnade ut i att landshövdingen lovat uppvakta regeringen med kommunernas synpunkter, och krav på ekonomisk ersättning.
Det berättade Katja Berglund, länsstyrelsens integrationsstrateg, i Eftermidddag P4 Värmland.
- Kommunerna klagade på att de inte får förståelse från statens sida. Det var en hel del upprördhet kan man väl uttrycka det som.

Regeringen ser det också som ett problem att det tar för lång tid för kommunerna att hitta riktiga boenden åt nyanlända flyktingar. I dagsläget bor många kvar på flyktingförläggningar trots att de fått uppehållstillstånd, vilket rimmar illa med den nya etableringsreformen. Regeringen har därför gett länsstyrelsen i uppdrag att intensifiera dialogen för att skynda på bosättningen av nyanlända.

På dagens diskussionsforum deltog också Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Landstinget, Skatteverket och Försäkringskassan och syftet var att lösa de proppar som gör att etableringen inte flyter på och som också försvårar kommunernas möjligheter att ta emot de ensamkommande barnen.

Idag tar 13 av Värmlands 16 kommuner emot ensamkommande flyktingbarn. Diskussioner förs nu med Säffle, Storfors och Årjäng om att öppna boenden också där. Här i Värmland behövs 32 nya platser för asylsökande barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".