1 av 3
Tord Johnsson med det gamla fotografiet där hans farfarsfar Jon och flera andra släktingar poserar framför kameran. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 3
Jon Mattsson, längst till höger, med hustrun Karin närmast bredvid. Foto: Privat.
3 av 3
Tord Johnsson. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Magnus gräver i arkiven

Tords farfarsfars vargskröna från 1800-talet

"Då tyckte mor att jag var en 'kär', när jag tog tillbaka geten från vargen"
14 min

Dramatiska vargminnen från 1850-talet. Det är vad vi har plockat fram i Magnus gräver i arkiven idag, efter att Filipstadsbon Tord Johnsson hört av sig och önskat en intervju ur Sveriges radios arkiv.

Det är Tords farfarsfar Jon Mattsson som intervjuas, i juli 1938. Jon var då 91 år och berättar hemma på Elovsgården utanför Ekshärad för reportern Lars Madsen om hur han hamnade i handgemäng med en varg i sin tidiga ungdom. Dessutom är Tord med i studion och kommenterar arkivfyndet.

Vill du också önska något ur Radioarkivet? Kanske finns det någon händelse du skulle vilja återuppleva igen med radiomediets hjälp, kanske vill du höra någon känd person på nytt eller så vill du höra hur man pratade om ett visst ämne förr. Valet är fritt. Mejla eftermiddag.varmland@sverigesradio.se, så ska vi göra vårt bästa för att uppfylla önskningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".