1 av 2
Förra sommaren åkte Mikael Carlberg med två kompisar till USA. Tillsammans köpte de sex bilar som fraktades till Sverige. Denna Pontiac Firebird från 1979 är en av bilarna som fick följa med hem. Foto: Elma Pasalic.
2 av 2
Mikael Carlberg, Kristinehamn. Foto: Elma Pasalic.

Mikael har bensin i blodet

Mikael Carlberg: ”Folk får kalla mig raggare om de vill”
13 min

Mikael Carlberg älskar bilar. Det har han alltid gjort. Till vardags jobbar han som brevbärare, men när klockan slår fem på eftermiddagen och arbetsdagen tar slut - då är det garaget som gäller.

– Ordet raggare låter lite dåligt hos vissa äldre och jag själv kallar mig inte för raggare även om andra gärna får göra det, säger Mikael.

Han är 50 år gammal och bor tillsammans med sin fru Inger och katten Uffe på en liten gård strax utanför Kristinehamn. Familjen består också av fyra i dag vuxna barn, alla mer eller mindre intresserade av bilar.

– Alla tycker att det är roligt med bilar och åker gärna med. Barnen har varit med oss sen de var små, berättar Mikael Carlberg.

Själv kommer även han från en familj med stor kärlek till bilar och Elvis Presley. Och bilar är fortfarande Mikaels liv. Utöver garaget hemma är han också ordförande i Kristinehamnsklubben Nightcruisers som anordnar bilträffar varje sommar. Någon grupptillhörighet tror inte Mikael finns särskilt i Värmland, för genuint bilintresse och trevligt umgänge finns överallt om man är intresserad.

– Bilfolk är väldigt bra. När man är ute och åker umgås och festar alla tillsammans, unga som gamla. Vart du än kommer och går ur bilen kommer folk fram och berättar om minnen de har till just din bilmodell. Alla tycker väldigt mycket om bilar, även de som inte har en egen, säger Mikael Carlberg.

5 snabba till Mikael

  • Staden eller landet? - Landet
  • Kaffe eller te? - Kaffe
  • Bil eller kollektivtrafik? - Bil
  • Hemma eller borta? - Hemma
  • Bok eller film? - Film
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".