1 av 4
1974 vann Sverige Eurovision song contest för första gången, genom Abba och Waterloo. Foto: Olle Lindeborg / Scanpix.
2 av 4
France Gall vann festivalen 1965 för Luxemburg, med en låt skriven av Serge Gainsbourg. Foto: Reportagebild/Scanpix arkiv.
3 av 4
Monica Zetterlund poserar för tv-kameran under Eurovision song contest i London 1963. Foto: Scanpix.
4 av 4
Charlotte Nilsson, som numera heter Perrelli, vann schlager-EM 1999 med Tusen och en natt, eller Take me to your heaven som den hette i den engelska version hon sjöng i finalen. Foto: Frida Hedberg/Scanpix.
Magnus gräver i arkiven

Nostalgikickar från Eurovisionhistorien

30 min

Ikväll drar Eurovision song contest igång i Azerbajdzjan, med den första av två semifinaler. Vi laddar upp i Eftermiddag med en schlagerspecial av Magnus gräver i arkiven.

Minns du till exempel protesterna mot tävlingen 1975? Har du hört Sveriges debutbidrag från 1958? Och visste du att Danmark blev första nordiska land att vinna, samma år som värmländska Monica Zetterlund kammade noll?

Eftermiddags Magnus Hermansson guidar dig till Eurovisionhistorien och presenterar bland annat en personlig favoritvinnare från 1965. Med i studion finns också Anna Lingsell, programledare för Fredag och Värmlandstoppen och dessutom en schlagerentusiast av rang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista