Eva Roberg, sjuksköterska vid Hudkliniken. Foto: Hedvig Nilsson

Utbildar småbarnsföräldrar i solkunskap

9:36 min

Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige och skördar idag mer dödsoffer än trafiken, enligt Cancerfonden. Orsaken tros vara att vi svenskar är för dåliga på att skydda oss mot solens farliga strålar, och det här vill landstinget i Värmland göra något åt. Och det ska börjas i tid!

Nu har man dragit igång med att utbilda småbarnsföräldrar i solkunskap.  Eva Roberg, sjuksköterska på hudkliniken åker runt till barnavårdscentraler i Värmland för att informera föräldrar om hur de ska skydda barnen:
- Vi vet att bränner vid tidig ålder ger förändringar och skador i huden och kan leda till Malignt melanom.
Hon förordar själv solskyddsfaktor 50 på barn, men bebisar ska skyddas på andra sätt.
- Vi rekommenderar inte att man smörjer barnet med solskyddsfaktor innan första året eftersom huden är så känslig då.

Eva Roberg, som dagligen ser solens baksidor i sitt arbete på hudkliniken i Karlstad, menar också att resor till solstarka länder inte är lämpliga när man har en bebis med sig:
- Det där är en het potatis, men barnen har inget behov av det, de vet inte var de är. Jag tycker man kan vänta och göra andra saker med barnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista