1 av 4
Jörgen Petterson, Joachim Björklund och Henrik Larsson deppar efter Sveriges 0-0-match mot Turkiet i EM 2000. En match som sågades fullständigt av Radiosportens Lasse Granqvist och Ralf Edström. Tor Richardsen/Scanpix.
2 av 4
Överlyckliga svenskar - Zlatan Ibrahimovic och Marcus Allbäck efter Zlatans klackmål mot Italien i EM 2004 i Portugal, ett mål som betydde 1-1. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
3 av 4
Tomas Brolin i matchen mot England i EM 1992. Sverige vann med 2-1 efter ett fantastiskt segermål av just Brolin, efter väggspel med Martin Dahlin. Foto: Tomas Oneborg /SvD/Scanpix.
4 av 4
Ingvar Börjeson från Värmlands idrottshistoriska sällskap, tillsammans med maskoten Berni från EM i Västtyskland 1988. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Magnus gräver i arkiven

Den bespottade turneringen som har blivit het

"Starten blev inte alls bra"
26 min

På fredag drar fotbolls-EM i Polen och Ukraina igång, och Sverige tar sig i gruppspelet an Frankrike, England och just Ukraina.

Som uppladdning bjuder Magnus gräver i arkiven på en EM-special, med arkivfynd från forna tiders Europamästerskap. Med i studion som expert finns Ingvar Börjesson från Värmlands idrottshistoriska sällskap.

Allt började 1960. Men EM, som då kallades Nationernas cup eller Europacupen för landslag, var då en turnering i skymundan. Varken England, Västtyskland eller Italien ställde upp. Och det gjorde inte heller Sverige, som istället debuterade några år senare genom att försöka kvala in till mästerskapet 1964.

Men det skulle dröja ända till 1992 innan Sverige fick spela EM-slutspel. Då på hemmaplan, med Tomas Brolins segermål mot England som ett av de starkaste minnena.

Bonusmaterial ur arkivet:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".