Sona Jubrail och sonen Omar Azar. Foto: Torsten Gabrielsson/Sveriges Radio.

Kontantlösa vårdcentraler problem för asylsökande

"Det är inte ett bra system"
5:15 min

Asylsökande i Värmland har problem att betala patientavgifterna vid besök på vårdcentralen. Detta sedan kontantbetalningen på landstingets vårdcentraler upphörde i år.

– Det är inte ett bra system, säger Sona Jubrail asylsökande i Lesjöfors.

Eftersom vårdcentralen inte längre tar emot kontanter så måste Sona Jubrail betala med faktura. Men till det krävs ett bankkonto och eftersom hon inte har svenskt personnummer kan hon inte öppna ett bankkonto. Hon får helt enkelt fråga en svensk vän att betala fakturan åt henne och sedan ge vännen kontanter.

Och det här är bara ett symptom på något större, det menar kristdemokraten Bengt Sjöberg i Filipstad.

– Migrationsverket har flera hundra asylsökande i Filipstad, men ingen personal här, säger Bengt Sjöberg.

Migrationsverket har för dålig service i Filipstads kommun, det menar kristdemokraten Bengt Sjöberg. Han säger att frivilligorganisationerna får ta en stor del av ansvaret för de asylsökande, som egentligen borde ligga på Migrationsverket:

– Vi ska alla hjälpas åt, som medmänniskor, men nu ser jag att det blir för mycket, säger Bengt Sjöberg.

Migrationsverket har idag inget kontor i Filipstad, trots att det bor omkring 300 asylsökande där. Kommunen har påtalat det här och till sommaren kommer där finnas viss bemanning från Migrationsverket, några timmar i veckan.

– Jag önskar det skulle finnas ett kontor som är öppet varje dag i Filipstad, det är nästan en förutsättning för att det ska fungera på lång sikt, säger Per Gruvberger (S) kommunalråd i Filipstad.

Charlotte Jacobsson på Migrationsverkets presstjänst säger till P4 Värmland att Migrationsverket ska vara på plats två dagar i veckan i Filipstad från och med nästa vecka, i sina gamla lokaler. Försöket kommer att utvärderas, det är alltså oklart ur närvaron ska se ut på längre sikt.

Charlotte Jacobsson påpekar också att de asylsökande även kan besöka myndighetens kontor i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".