1 av 2
Monica Zetterlund och Beppe Wolgers hade ett framgångsrikt samarbete. Här syns de i Hylands hörna hösten 1962. Foto: Scanpix arkiv.
2 av 2
En 21-årig Monica Zetterlund inför ett framträdande i brittisk tv i januari 1959. Foto: Scanpix arkiv.
Magnus gräver i arkiven

Ett värmländskt lingonris vårens sista arkivfynd

17 min

Idag har vi vaskat fram guldkorn ur arkivet om en av våra riktigt stora värmländska stjärnor. Nämligen Monica Zetterlund, som är högaktuell i och med att långfilmen om henne håller på att spelas in för fullt.

Filmen, som heter Ett lingronris i ett cocktailglas, regisseras av dansken Per Fly och det är Peter Birro som har skrivit manus. Filmen handlar om några år ur Monica Zetterlunds liv på 1960-talet.

Från den tiden är också en av intervjuerna i dagens arkivfynd. I ett program från 1967 intervjuade journalisten Maud Reutersvärd den då 30-åriga Monica Zetterlund, i köket i villan på Lidingö som Zetterlund själv kallade schabraket.

Monica Zetterlund avled år 2005, 67 år gammal, i en brand i lägenheten i Stockholm där hon då bodde. Hon föddes och växte upp i Hagfors, och i intervjun med Maud Reutersvärd berättade hon att hon omkring 1960 faktiskt var på väg att avbryta karriären och flytta hem igen.

Hör också Monica Zetterlund berätta om inspelningen av filmen Utvandrarna, från programmet Hågkomster, samt utvalda klipp från den intervju som P4 Värmlands Per Berg gjorde med Zetterlund 1987.

Detta är det sista arkivfyndet i Eftermiddag före sommaruppehållet, men Magnus gräver i arkiven är tillbaka igen i höst. Har du tips eller önskemål om någon händelse eller person som vi borde uppmärksamma? Mejla eftermiddag.varmland@sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista