Naturreservatet Segerstad skärgård, Vänern. Foto: Torsten Gabrielsson/Sveriges Radio.

Mångfald hotas när Vänerstränder växer igen

5:52 min

Vänerns stränder håller på att växa igen, experter tror att det beror på regleringen av vattennivån i sjön. Enligt Vänerns vattenvårdsförbund så har småträden närmast vattnet ökat med ofattbara 9000 procent under 00-talet.

Gunnar Lagerkvist, biolog på Länsstyreslen i värmland är oroad.

– Om det fortsätter på det här viset kommer stora delar av strandlinjen att växa igen. Det är ett allvarligt problem för att det påverkar den biologiska mångfalden.

Men varför växer stränderna kring Vänern igen? Ja, det finns flera orsaker till det här, bland annat så spelar klimatförändringar och utsläpp från industri och jordbruk in. Men den enskilt största orsaken till förändringen tror experterna beror på regleringen av vattennivån i sjön.

På 1930-talet byggde man dammar och kraftverk i Göta älv för att få elektricitet och för att kunna reglera vattennivån i sjön. Sedan 70-talet har sjön reglerats till en allt jämnare nivå, för att bland annat undvika översvämningar och jordskred kring Göta älv.

Men regleringen gör också att is och vågor inte kommer åt att städa stränderna från vegetation.

– Jag tror att man måste hitta en strategi för regleringen som på något vis tillåter att vattenstånden höjs vid vissa tillfällen, säger . Gunnar Lagerkvist.

Det är Länsstyrelsen i Västra Götaland som tillsammans med Vattenfall AB kommer överens om hur mycket vattennivån ska regleras. Just nu ska de börja titta på en ny regleringsstrategi inför 2013, men hur den kommer att se ut är ännu för tidigt att säga.

Om man ska sammanfatta lite så kan man säga så här: Vänerns stränder växer igen och man tror att det här beror på att sjön regleras. Men regleringen behövs för att bland annat undvika översvämningar och för att det finns risk för jordskred i Göta älv-dalen. Det är helt enkelt en kompromiss mellan bland annat sjöfartens intressen, skydd mot naturkatastrofer, elproduktion och naturskydd.

Men, kan man verkligen kompromissa med naturskydd? Kring Vänern finns flera Natura2000-områden, bryter Länsstyreslen och Vattenfall AB mot dessa bestämmelser genom regleringen av sjön?

Lars-Ove Olsson, chefsjurist på Länsstyrelsen i Värmland säger att Vattenfall AB följer vattendomen och att frågan om eventuella brott mot bestämmelserna kring Natura2000 ligger på ett nationellt plan.

– Det är en stor fråga, har Sverige implementerat bestämmelserna kring Natura2000 på rätt sätt? Men det är ju en angelägen fråga för tillsynsmyndigheten och även för verksamhetsutövaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista