Språkvårdaren Tove Andersson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Språkkollen:

Två kålstôlker emellan

Språkkollen del 1 om sockenboöknamn, spänger och småtimmar
9:44 min

I dagens språkkoll fortsatte vi att gottta oss åt alla öknamn värmlänningar genom tiderna kallat varandra över sockengränserna. 054-orna kallades till exempel kålstôlker, berättade Tove. Lyssnaren Birgitta hade en teori om varför Hammaröbor kallas Hammarötasser.
- De tassade över isen till Karlstad på vintern, löd hennes förklaring.

Ett ilsket mail från en lyssnare fick oss också att diskutera anglifieringen av svenska språket. Det var det lilla ordet quiz som retade gallfeber på Folke, som tycker att vi borde säga frågesport istället.  Tove höll med om att man kan strunta i svengelskan när den ersätter prima svenska ord. Men att vi borde flytta till USA om vi använder för många engelska låneord, som Folke föreslog, vore att gå för långt - i dubbel bemärkelse.
- Det vore mer naturligt att flytta till Tyskland, eftersom vi faktiskt har fler lågtyska låneord än fornsvenska i vårt språk, berättade Tove.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".