Tove Andersson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Språkkollen

En oomkullrunkelig Tove om lötego, pangkaka och norska ord i värmländskan

Del 1: "Lötego betyder nyckfull eller med oberäknerligt humör"
5:14 min

Visste du att "lötego" är ett värmländskt ord, som kan betyda nyckfull eller oberäknerlig? Om det berättade P4 Värmlands språkvårdare Tove Andersson i ett svar på en av många lyssnarfrågor i sista språkkollen före sommaruppehållet.

Oomkullrunkelig, skrôtten, norska ord i värmländskan och varför vi säger "pangkaka" istället för pannkaka, det var annat som kom upp. Och så ställdes frågan om det finns någon feminin variant av att "kuka ur".

Det var Kristina Lövblad från Åmotfors som ställde frågan om ordet lötego.

– Min bror skulle hjälpa en svåger att mura, och då behövde han vatten. Då säger svågern att "du kan ta vatten där i vattenkranen, men tänk på att hon är lite lötego". Min bror är från Västergötland precis som jag, vi vet inte om ordet kommer härifrån Värmland eller nån annanstans ifrån, men som vi förstår det betyder lötego "lite hit och dit", säger Kristina.

Ordet lötego var nytt för Tove, men hennes efterforskningar visar att ordet är värmländskt.

– Ordet lötego finns i flera varianter. Enligt Värmländsk ordbok betyder det nyckfull, eller med oberäknerligt humör, eller "god stundtals". Jag har fått hjälp från Institutet för språk och folkminnen med härledningen av ordet. "Löte" är ett värmländskt dialektord som betyder stund. Och go, det blir god. Så den som är lötego, den är god stundtals. Och det behöver inte bara vara personer det handlar om, det kan också syfta på en sak, berättar Tove.

Nu tar språkkollen sommaruppehåll, men vill du skicka med Tove någon fråga inför hösten - mejla eftermiddag.varmland@sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".