P2 live: KOPA Festival 2007 Del II - Loïc Dequidt m Tommy Smith

Tisdag 6 november kl 19:30

loïc Tommy Smith, saxofoner, Loic Dequidt, piano, Matthias Hjort bas, Peter Nilsson trummor
Konsert Palladium 29/9 Palladium, Malmö
Andreas Andersson saxofon Solo
Sofia Jernberg vokal Solo
Mats Holtne – David Carlsson Duo
Mats Holtne gitarr, David Carlsson, elbas
Konserter 27/9 Panora, Malmö
I veckans P2 Live gör vi ett återbesök på KOPA festivalen i Malmö. Senast var i form av en direktsänd Euroradio Jazz Season konsert från Jazzklubb Jeriko i slutet av september. Den här gången gör vi ett nedslag på festivalens två andra scener den lilla biografen Panora som till vardags används av Folkets Bio och Palladium mitt i Malmö som också har en historia som biograf men sedan den renoverades för ett par år sedan numera är en viktig konsertscen.

Det var en musikaliskt mycket omväxlande festival som bjöd på allt mellan helt akustiska soloframträdanden till större grupper – både med och utan elektronik. Precis som förra året bjöds publiken också på några internationella gäster under dom fyra dagar som festivalen pågick. En av dom möter vi i kvällens rapport. Jazzradion bevakade tre av de fyra dagarna och vi ska i ett par program få ta del av dom musikaliska godbitar som serverades. Första festivaldagen ägde rum på biograf Panora – ett intimt rum, som gjort för solister och duos som framträdde där. Först ut var saxofonisten Andreas Andersson (känd som en av medlemmarna i Plunge) som spelade solo. Enligt programbladet målar han ”små, stora, vackra och fula ljudbilder” med sina saxofoner. Ensam med sitt instrument gäller också för sångerskan Sofia Jernberg. Hon debuterade i samband med Vokalfestivalen i våras som soloartist.
Sofia Jernberg är röstkonstnär och sångerska med ett stort register och ett mycket personligt uttryck. Hon är född i Etiopien och har innan hon kom till Stockholm och Sverige bott i Vietnam. Hon jobbar också i duo -format tillsammans med den norska cellisten Lene Grenager i gruppen Spunk och leder tillsammans med Cecilia Persson den just nu mycket omtalade gruppen Paavo.
Duo konserten är ett improviserat möte mellan gitarristen Mats Holtne, som vi känner från grupperna Un-x.pected
Pleasure och Footloose och elbasisten David Carlssons som också hörs i  grupperna lim och Anders Nilsson’s Aorta. Dom började jobba tillsammans i juni i år och utgångspunkten för deras musik är helt fri – ingenting finns skrivet i förväg utan allt är baserat på stundens ingivelse…..

Från Palladium hör vi franskskånske pianisten Loïc Dequidt som bjudit in skottske tenoristen Tommy Smith som gästsolist med sin trio. Tommy och Loïc har för övrigt känt varandra i 15 år och jobbat i flera internationella projekt tillsammans. Löic Dequidt har bott i Malmö i drygt fyra år nu. Hans skandinaviska kontakter började med att han var här som utbytesstudent i början av 20-hundratalet medan han fortfarande gick på konservatoriet i Paris. Loïc tycker att det har varit lätt att knyta musikerkontakter i Sverige och konstaterar samtidigt att den musikaliska nivån är hög. Producenten i Malmö – Ulf Rådelius  träffade Loïc i samband med konserten så vill man ha svar på frågan var hans egen musik och inspiration kommer ifrån så rekommenderar vi intervjun som finns i programmet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".