P2 Live : Cully Jazz festival 2007 Uri Caine Ensemble Plays Mozart

Lördag 1 december kl 18.04-19.15

I lördagens jazzkonsert ”Mozart – Get Jazzed” möter vi en musiker som mer än de flesta skulle kunna kallas jazzens gossen Ruda - pianisten Uri Caine.

Pianisten Uri Caine är visserligen äldre än Grönköpings Emil Ruda men ändå ”ett oroselement, en respektlös individ, som inte riktigt håller sig inom ramarna, som alltid ställer till med bråk och som inte spelar enligt reglerna”. För att citera Vikipedia. Uri Caine har gjort det med Bach. Han har gjort det med Mahler. Han har väl strängt taget gjort det med alla även med jazz. Nu har han gjort det med Mozart också. Och sämre lekkamrat kan man ju ha. Så Mozart –prepare – ”Get Jazzed.”
Att jazza upp gamla klassiker är ju vare sig nytt ellers ens speciellt ovanligt. Under den period i musikhistorien när klassisk musik ansågs som långhårig. Före Beatles! På 30-40 talet när hotbilden var Jazz och Swing var det populärt att mer eller mindre respektfullt jazza upp de gamla klassikerna. Allt från att spela Bach och Mozart med blå toner och jazziga synkoper till mer seriösa där jazzmusiker som Benny Goodman gjorde gemensam sak med Bela Bartok. Ja till och med Modern Jazz Quartet handlade ju om ett slags uppjazzning av klassiska former eller om det nu var tvärtom. En av pionjärerna fransmannen Jacques Loussier en anna 50-tals pionär håller ju faktiskt på fortfarande för att inte tala Swingle Singers. Men ingen har någonsin gjort det som pianisten Uri Caine.

När han för några år sedan översatte Bach’s Goldberg variation till Uri Caine’s World spelades musiken i vanlig ordning både autentiskt och fullkomligt vanvördigt. Han skrev också helt nytt. Tillförde en del danser och aktuella musikaliska  praktiker som Bach av förklariga skäl inte kunde ha haft en aning om som rap, hip hop, scratching och gospel. Han var ju mer bekant med allemande, gigue , gaillarde och pavane och andra danstyper. Huruvida Bach skulle ha varit intresserad om han levt nu kan man ju alltid diskutera däremot hade nog Mozart tagit ut svängarna. Men det är ändå inte riktigt det handlar om, snarare om friheten att förhålla sig till musikaliska förlagor. Att både spela musiken enligt fastlagd praxis för Mozart och enligt jazzens praxis enligt Uri Caine och de som medverkar här i hans ensemble. Musiker som är mångåriga medarbetare och starka improvisatörer.
Konserten spelades in under vårens Jazzfestival i schweiziska Cully och vi har fått konserten från radion i Zürich.

Uri Caine Ensemble Plays Mozart
Uri Caine, piano, Chris Speed, klarinett, Joyce Hammann, violin, Ralph Alessi, trumpet, Nguyên Le, gitarr, Michael Formanek, bas, Jim Black, trummor.
Konsert 30/3 2007, Jazz Festival Cully.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".