Tisdag 17 juni kl 19.30-21.30 P2 live Sommar: In Memoriam - Esbjörn Svensson Trio Live på Jazz Rhythm Fest Östersund 2007

Esbjörn Svensson piano, Dan Berglund, bas, Magnus Öström trummor
Konsert 1/12 2007 Gamla Teatern, Östersund.
Tidigare sänt 1/1 2008

Den annonserade konserten Alexander von Schlippenbach Monk’s Casino kommer att sändas den 1 juli.
P2 Live sommarjazz kommer på förekommen anledning att inledas med den konsert som inledde jazzåret 2008. Det var då Jazzradions sätt att önska lyssnarna ett gott nytt jazzår med en riktig önskekonsert. e.s.t  Esbjörn Svensson Trio. Sällsynta gäster på svenska estrader – en svensk jazzgrupp som nästan fått internationell rockstatus.
Den här reprisen urprungligen tänkt att sändas den första juli som ett inför deras planerade konsert Live på Skeppsholmen under Stockholm Jazz Festival. Nu blir det i stället in memoriam med anledning av  Esbjörn Svenssons död i söndags.


Den första december gjorde trion ett av de få nedslagen på svensk mark i Östersund under stadens Jazz Rhythm Fest den 1 december.
Trio och trio förresten, Esbjörn Svensson Trio börjar kanske rent av likna släktingens Gunnar Svensson och hans Helmer Bryd’s Eminent Five Quartet fast åt andra hållet. När det gäller beskrivningen av numerären. Numera är man väl snarast en kvintett. Förut räknades ljudteknikern –ljuddesignern Åke Linton som bandets fjärde medlem.
Nyligen expanderade man liveframträdandena med en bild designer som filmar vad som sker på scenen och blåser upp det på en bildskärm på scenen. Det ger konserterna ytterligare en dimension som är lika improviserad som konserten utan att direkt vara nödvändig för att uppleva musiken. I en framtid har vi kanske möjlighet att erbjuda också den dimensionen för radiolyssnarna. Fast då kommer vi förstås fasligt nära TV. Än så länge får vi förlita oss på det viktigaste sinne vi har - hörseln. Nyårsdagens konsert är lite extra intressant inte bara där för att den var gruppens sista ”Tuesday Wonderland” konsert på ett tag. Efter Östersund tog trion långsemester för att ladda batterierna fram till mars någon gång. Då för en återkomst med kanske rent av en ny infallsvinkel på projektet e.s.t .
Konserten är intressant också ur den aspekten att man kom till Östersund mer eller mindre direkt från Hamburg och resleasen av sin senaste platta. Den första liveplattan på många år Live in Hamburg - inspelad ganska precis för ett år sedan. Live i Östersund blir med andra ord en uppdatering av var e.s.t befinner sig idag. Och vilken update! Konserten var lika generös och entusiasmen om möjligt ännu större än på. Det brukar vara Esbjörn som ombeds lägga ut texten om idén e.s.t . Den här gången möter vi trumslagaren Magnus Öström i samtal med jazzradions Pierre Martin som introduktion till konserten. Ett samtal om livet med e.s.t och om vadan och varthän.
Det hela var förstås då väldigt optimistiskt och framtidsinriktat. De förhoppningarna stäcktes i helgen. Men kvar finns musiken.