Tisdag 15.1 19.30 P2 Live jazz: Kristianstad Jazz Festival 2007

Andreas Pettersson Kvartett med Deborah Brown
Deborah Brown,sång, Andreas Pettersson,gitarr, Daniel Tilling,piano, Martin Sjöstedt,kontrabas och Ronnie Gardiner,trummor.
Fredrik Lindborg Kvartett
Fredrik Lindborg,tenorsaxofon, Gustav Lundgren, gitarr, Kenji Rabson, kontrabas och Moussa Fadera, trummor.
Konsert 12/10 2007, Lilla Salen, Kristianstad.

Ikväll återvänder vi till Kristianstad Jazzfestival för två konserter med rötterna i traditionen. Möt Jazzkatten Fredrik Lindborgs kvartett och amerikanska sångerska Deborah Browns halsbrytande scatsång med Andreas Pettersson kvartett. Båda konserterna är inspelade i Lilla Salen i Kristianstads Konserthus den 12 oktober ifjol.

Först i veckans P2 Live möter vi saxofonisten Fredrik Lindborgs kvartett. Fredrik fick en Jazzkatt i Luleå som årets nykomling och kommer därför att kunna höras på årets Swedish Jazz Celebration på Kulturhuset i Stockholm i början av april. Är han obekant så finns alltså chansen att bekanta sig med både hans mästerliga saxofonspel och kans virtuosa kvartett redan i kvällens konsert. Gustav Lundgren spelar gitarr, Kenji Rabson gitarr och Moussa Fadera trummor. Musiken är in the tradition men består lika fullt uteslutande Fredriks originalkompositioner. Succén i Kristianstad kröntes av att en mycket imponerad Joe Lovano klev upp på scenen efter konserten och tackade Fredrik för musiken.
Den andra delen av kvällens konsert bjuder gitarristen Andreas Pettersson  kvartett. Visserligen med både Daniel Tilling piano och Martin Sjöstedt bas men inte den som firat triumfer med Gershwins musik det senaste året utan en kvartett med mäster Ronnie Gardiner på trummor och amerikanska sångerskan Deborah Brown som sångsolist. Det blev en veritabel svängfest med repertoaren hämtad ur ”the great American songbook” med musik av  Cole Porter, Jerome Kern, Irving Berlin och Duke Ellington och täta besök i  ”the oblidooblidoo country” i form av Deborah Browns svängiga och idérika scat-sång. Det är ett av hennes forten och konserten blev, vilket hörs med önskvärd tydlighet, en total publiksuccé. Deborah Brown har för vana att bjuda på sig själv.