Tisdag 29 januari kl 19.30 - 21.30 P2 Live Jazz Jonas Knutsson-Mats Öberg Duo Ira Mogilevski Gushpanka

Jonas Knutsson-Mats Öberg Duo Jonas Knutsson, saxofoner, Mats Öberg, piano, keyboards.
Ira Mogilevski Gushpanka
Jonas Knutsson, saxofoner, Ira Mogilevski, piano, Clas Lassbo, kontrabas, Tuomas Ojala, trummor.
Konsert 24/1, Studion Umeå.

I tisdagens P2 Live Jazz blir det säsongspremiär för Jazzklubb Studion i Umeå. En säsongspremiär som ”blev en fullständig succé” enligt recensenten i Västerbottens Folkblad Henry Löfbom. 
Det har blivit tradition att öppna säsongen med Jonas Knutsson. Den här gången med Jonas som gemensam nämnare för 2 konstellationer, i duo med pianisten Mats Öberg och som front i pianisten Ira Mogilevskys Gushpanka. Ira en ung rysk-israeliska som arbetat Sverige under några år. Gushpanka är en av många olika projekt hon driver. Alla med lite olika inriktning med fri improvisation som ett slags gemensam nämnare. Gushpanka, som är ett hebreiskt ord med betydelsen ”avtryck”,”märke” ja kanske rent av sigill, verkar var det som ligger henne närmast om hjärtat. Hon skriver merparten av gruppens musik tillsammans med trumslagaren Tuomas Ojala. Bas spelar Clas Lassbo.
Musiken är intrikat och hämtar inspiration från många håll inte minst det rysk-judiska. Taktarterna är inte alltid helt jämna. Även om Ira Mogilevsky spelat i Umeå på Jazzlabbet i Umeå under Umeå Jazz Festival för några år sedan var hon ett oskrivet blad för de flesta på Studion. Men det spelar mindre roll med hemmasönerna Mats Öberg och Jonas Knutsson som huvudpersoner. Det brukar garantera en mycket folk. Den här gången var det fullsatt. De flesta hade kommit för Duon Jonas Knutsson – pianisten Mats Öberg som nästan överträffade sig själva. ” … en superb musikalisk cocktail av sällan hört slag …. ” för att citera VF. Faktum är att tankarna emellanåt gick till samspelet Chick Corea – Gary Burton, men på västerbottniska med musiken komponerad av Mats i första hand. Tätheten och närheten i samspelet förklaras också av att de från och till spelat ihop i runt 20 år och har massor av gemensam musik att ösa ur. Att Studionpubliken dessutom fick ytterligare en favorit, Ira Mogilevsky, gör ju inte saken sämre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".