Tisdag 5 februari 19.30-21.30 P2 Live Jazz: Jazz på Snickarbacken Alexi Tuomarila Trio / Jonas Kullhammar kvartett

Alexi Tuomarila Trio;
Alexi Tuomarila, piano, Mats Eilertsen, kontrabas, Olavi Louhivuori, trummor.
Jonas Kullhammar kvartett;
Jonas Kullhammar, saxofoner, Fredrik Gulz, piano, Fredrik Zetterberg, kontrabas, Jonas Holgersson, trummor.
Konsert 15/11 2007, Finlandsinstitutet, Stockholm.
Snickarbacken är inte någon av de vanligaste Jazzadresserna i Stockholm. Den ligger ett stenkast från Nalen och Glenn Miller Café. I den lilla gränden som mynnar i Birger Jarlsgatan inte långt från slussen ligger Finlandsinstitutet som ofta bjuder på program som antingen speglar märkvärdigheter från vårt östra grannland och ibland också möten eller konfrontationer där svenska och finska delar på en kväll. Kvällens konsert är ett sådant möte. Vi får bekanta oss med unge, snudd på geniförklarade, finske pianisten Alexi Tuomarila och hans nordiska trio och unge svenske veteranen och saxofonisten Jonas Kullhammar och hans kvartett. Gruppen firar faktiskt 10 – års jubileum i år.

Saxofonisten Jonas Kullhammar beskrivs ofta som en frisk fläkt i det svenska jazzlivet. Jag har själv jämfört honom med Carlsson i Hemsöborna som kom som ett yrväder. Då, för 10 år sedan gick han emot allt vad konvenans hette i svenskt jazzliv och skapade sitt Moserobie för att komma ut med sin musik. Det blev snarast startskottet för en ungdomsrevolt ett paraply för en hel generation unga svenska musiker mer muddrat i och vitaliserat den moderna jazzens mittfåra än försökt bygga nya kanaler och biflöden. Skivbolaget har också fått sitt internationella erkännande med en halvsida i amerikanska tidskriften Down Beat som beskriver Moserobie som ”...one of the most exciting labels in the world”. De hyllar också det sätt som Jonas Kullhammar omfamnar den amerikanska jazzen vilket anses lite ovanligt av ett nordeuropeiskt skivbolag. Menhan har också blivit lite av profet på hemmaplan. ”Med influenser från Rollins och Coltrane har han skapat sin egen profil som kan sammanfattas i glädje, energi och enormt sväng. Med sina spelkamrater har han skapat en homogen enhet som utan krusiduller öser på och som har slagit en samlad kritikerkår med häpnad ”  skriver exempelvis Lars Inge Jönsson. Att Jonas på senare år dessutom närmast ägnar sig åt stand-up comedy i sina presentationer bidrar naturligtvis till att bryta isen gentemot svårflörtad publik.
Till Snickarbacken kom Kullhammars kvartett från en lång turné i Kina där de lagt delar av en förundrad nation för sina fötter. I februari inleder dom 2 Jonas och 2 Torbjörn sitt 10 års jubileum med turné till Panama.
Det finns ett slags motsvarighet till svenska independentrörelsen också i Finland. En helt ny generation av jazzmusiker som stormar fram kräver utrymme. Ett par av namnen i den här nya finska vågen möter vi i den här konserten. Dels trumslagaren Olavi Louhivuori  och dels ännu yngre pianisten Alexi Tuomarila som även om den här konserten var hans Sverigedebut redan har vunnit stor internationell erkänsla. 2005 utsågs Tuomarila av The Observer Magazines tunga jazzkritiker Stuart Nicholson till ett av den internationella jazzens sex framtidsnamn. Han ingår i ett fleratal olika konstellationer och hans trio samarbetar också med polske trumpetaren Tomasz Stanko. Det märks i repertoaren som förutom original av Tuomarila och norske basisten Mats Eilertsen också består av nya Stanko original. 

Nästa tisdagskonsert : ”Elements”  Norrbotten Big Band under ledning av Ann-Sofi Söderqvist. Solister: Tim Hagans, trumpet; Lena Swanberg, sång

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".