Lördag 1 mars 18.03-19.15 P2 Live Jazz: “Gaia" på Jazz Festival Cully 2007

Gaia: Grégoire Maret, munspel, Gene Lake, trummor, Federico Gonzalez-Peña, keyboards och piano. Konsert 23/3 2007, Jazz Festival, Cully.
Lördagens jazzkonsert ska vi änn en gång tillbringa på Jazzfestivalen i schweiziska Cully. Med en gruppa som kallar sig ”Gaia”. Ett namn ur den grekiska mytologin som refererar till jorden som en levande organism. 
Här i överförd bemärkelse ett slags metafor för att musicera i grupp. Samtidigt som alla är beroende av varandra så handlar det om att behålla sin personlighet. Så är det i vart fall tänkt.  

En viktig beståndsdel I Gaia är munspelaren Gregoire Maret. Schweiz - amerikan född i Geneve i maj 1975 och började spela munspel som 17 åring examinerades med diplom 1994 också det i Geneve och fortsatte på New School i New York till 1998. Sedan dess har han varit en mycket efterfrågad musiker och som fallet ofta är med munspelare, det gäller ju också för Toots Thielemanns, har han fått låna det speciella vemod och trygghet som nästan automatiskt förknippas med munspel på mängder av skivinspelningar i andras namn.

Första gången jag hörde honom live var på Umeå Jazz.
För en 4-5 år sedan när han dök upp som femte musiker i Ravi Coltrane’s. Han fullkomligt tog festivalpubliken med storm. Han tog Toots mästerskap vidare över i en ny dimension som heter Gregoire Maret. Han figurer fortfarande som sidoman i olika projekt men sedan dess har också mer och mer börjat forma sin egen karriär.
 I somras kom en fullkomligt lysande skiva på duo med pianisten Andy Milne. Här alltså i en grupp han bildat tillsammans med trumslagern Gene Lake och pianisten Federico Gonzalez-Peña som han mött någonstans under den här resan. Konserten har vi fått från Schweiziska radion i Zürich. Den 26 upplagan av Cully festivalen börjar söndagen den 4 april och håller på en vecka med bl a Bugge Wesseltoft, Ahmad Jamal och Archie Schepp som gäster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista