Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största scen för levande jazz.

Lördag 30 augusti 22.00-24.00 P2 Live Jazz : Lars Jansson Trio Staffan William-Olsson Sharp Nine

Lars Jansson Trio: Lars Jansson: piano, Christian Spering, kontrabas, Anders Kjellberg, trummor.
Olsson Sharp Nine: Staffan William-Olsson, gitarrn, Terje Gewelt, bas, Hermund Nygård, trummor, Frode Nymo, altsax, Knut Riisnaes, tenorsax, flöjt, Börge-Are Halvorsen, barytonsax, Birgit Kjuus, trumpet, flygelhorn, Roy Nikolaisen, trumpet, flygelhorn, Öyvind Braekke, trombon.
Konsert 4/2, Göteborgs Konserthus. 

P2 Live gör ett återbesök på Göteborgs Konserthus i sällskap med två fantastiska grupper, en svensk, och en norsk-underledning av en svensk. Konserten ingår i vår sommarfestival och sändes första gången i början av mars. Först ut är Lars Jansson Trio som  följs av Sharp Nine från Norge, under ledning av den svenske gitarristen Staffan William-Olsson.

Konserthusets jazzserie är nu inne på sin åttonde säsong och det var faktiskt just Lars Jansson Trio som invigde den här jazzkonsertserien i oktober år 2000. Och nu ett antal turnésvängar senare är man alltså tillbaka i detta fantastiska konserthus. Lars Jansson, född och uppväxt i Örebro, kom i kontakt med jazzmusik i yngre tonåren, lärde så småningom känna trumslagaren Sjunne Ferger, en centralfigur i Örebros musikliv, som kom att betyda mycket för honom.  Han flyttade sedan till Gbg för studera till tandläkare men musiken tog över mer och mer, och i början av 70-talet byttes Tandläkarhögskolan ut mot Musikhögskolan. Där kom han i kontakt med musiker som Conny Sjökvist, Kjell Jansson, Gilbert Holmström, Gunnar Lindgren m fl och ryktet om hans oerhört talangfulla pianospel spred sig över Skandinavien. I mitten av 70-talet började han spela med Arild Andersens kvartett, och den norska sångerskan Radka Toneff, vilket bl a resulterade i två ECM-skivor. Och apropå Norge kom han ju så småningom, under en period på 80-talet också att jobba med Jan Garbarek Group. Lars Jansson Trio startades 1979, då precis som nu med den fantastiske Anders Kjellberg på trummor. Anders Jormin var trions basist fram till mitten av 80-talet, då han ersattes av Lars Danielsson, som efter ca 20 års tjänstgöring lämnade över till gruppens nuvarande basist Christian Spering. Kvällens andra  orkester, niomannabandet Sharp Nine från Norge startades och leds av Staffan William-Olsson. Svensk gitarrist som faktiskt är uppväxt bara ett stenkast härifrån Konserthuset. För 22 år sedan, då Staffan redan etablerat sig som en av Sveriges absolut främsta jazzgitarrister, tog han sitt pick och pack och flyttade till Oslo, där han bor och verkar än idag. Han är bl a medlem i den mkt populära norska gruppen The Real Thing, men han har också gett ut ett antal plattor i eget namn, t ex Three shades of blue, Smile och Pop. Idén och inspirationen till detta projekt fick han från en gammal jazzplatta med saxofonisten Art Pepper + Eleven, ett antal jazzklassiker raffinerat arrangerade för litet storband av amerikanen Marty Paich. Till slut kunde inte Staffan motstå lusten att själv sätta ihop och skriva för ett större band med utgångspunkt i 50-talsjazz. Och det är ett fantastiskt band han fått ihop, 3 brass, 3 saxar och 3 komp, med musiker som ledigt behärskar de bitvis komplexa ensemblepartierna och samtidigt tillför så oerhört mkt var och en som solister. Vi låter Staffan själv få presentera dem under konserten. Två skivor har Sharp Nine gett ut, den senaste - Soduku, kom förra året, och det är huvudsakligen material från den plattan vi får höra ikväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".