Tisdag 11 mars 19.30 P2 Live Jazz: Karl-Martin Almquist kvartett

Karl Martin Almqvist, tenorsaxofon, Jonas Östholm, piano, Kristian Lind, bas, Sebastian Voegler, trummor. Konsert 6/3 2007, Studion i Veckans P2 Live tisdag välkomnar till Jazzklubb Studion i Umeå och ett möte med saxofonisten Karl-Martin Almqvist Kvartett.” …….utan tvekan en av Sveriges bästa lyriska tenorsaxofonister med en ljus, varm ton. Hans musik sätter bildligt talat tiden ur spel – musik som pendlar mellan urtid och framtid….” För att citera Henry Löfbom i Västerbottens Folkblad.Umeå. 

Och det är bara att konstatera att Karl-Martin är välformulerad som få och med en tonbildning och instrumentkontroll som gör också Maria Schneider lyrisk.   Värmlänningen Karl Martin Almqvist gjorde precis som landsmanninan Rigmor Gustafsson och för den delen Monica Z tog omvägen förbi New York innan han inledde sin svenska karriär. För både Karl Martin och Rigmor var det Mannes College of Music som var basen och det bästa musikerna som lärare. Det har satt sina spår. Karl Martins första kvartett på hemmaplan 1996 var lite av en sensation när den dök upp på jazzklubbarna runt om i Sverige. Den lågmälda intensitet, som var den första kvartettens signum förstärktes ännu mer i samband skiva nummer två och en delvis ny kvartett med Jonas Östholm på piano. Han har ju sedan dess etablerat sig som en av de riktigt intressanta nykomlingarna. Bördig från Västerås som verkarvara rena plantskolan för svensk pianojazz. Trumslagaren Sebastian Voegler som Karl Martin lärde känna redan i New York blev medlem i kvartetten samtidigt. Sebastian gjorde annars sin entré på svensk botten tillsammans med Rigmor Gustafsson när hon återvände tillbaka till Sverige efter tiden i New York. Det finns också en verklig nykomling i kvartetten i form av basisten Kristian Lind som vid sidan av basspelet håller på att utbilda sig till pianostämmare en lite mindre vanlig kombination. Han hoppar in i denna homogena grupp som ersättare för ordinarie basisten Filip Augustsson. Musiken som bjuds i den här konserten är till största delen helt ny och oprövad live. Komponerad för en ny skiva som just mixats färdig och kommer att finnas tillgänglig fram mot maj. I intermezzot mellan de två seten hör vi Karl Martin i samtal med Jazzradions Pierre Martin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".