Tisdag 18/3 19.30 - 21.30 P2 Live Jazz: Hawk on Flight Karolina Vucidolac & Nosso Trio

Hawk on Flight: Matz Nilsson  elbas, Lars Jansson klaviatur, Staffan William-Olsson gitarr, Ove Ingemarsson tenorsax, EWI, Christer Sjöström-trummor.
Konsert 14/2, Jazz och Bluesklubben Cookin’ i Borås.
Karolina Vucidolac & Nosso Trio:
Karolina Vucidolac sång, Nelson Faria gitarr,
Ney Conceicão elbas, Kiko Freitas-trummor.
Konsert 5/2 2007, Göteborgs Konserthus.

Dags för 2008 års andra Pulsslag med bjuder något så unikt som en svensk fusionsgrupp. Möt de legendariska Hökarna på ny flygtur. De får också sällskap av Karolina Vucidolac & Nosso Trio. Det är också ett slags fusionsmusik – mellan jazz och samba.

När rocken mötte jazzen på 70-talet tog det inte lång tid innan det fullständigt ösregnade av det som kom att kallas fusion-grupper. Inspirationen var lite olika. För en del var det kanske Weather Report som var den utlösande faktorn för andra Chick Coreas Return to Forever eller Mahavishnu och allt vad de nya grupperna nu hette. Som barn av Flower Power var det väl inte helt ovanligt att de flesta botaniserade i olika österländska vishetsläror för ideologisk överbyggnad. Det fanns ju också dom som fastnade för mer handfasta österländska charlataner som Mao Tse Tung. Det inflytandet blommade som kraftigast ut i proggrörelsen för att dö en lika kvalfull som överraskande död i Tältprojektet när alla trodde att revolutionen var så nära. Låt vara att marxismen, trots närheten till DDR var stark i den tyska friformjazzen men Maos tankar var nu inte mycket för vare sig svensk jazz eller de fusiongrupper som växte som svampar ur jorden. De flesta är nog bortglömda idag, men inte Hawk on Flight, som funnits i olika konstellationer i över 30 år. Det kultförklarade bandet blev tidigt jämfört med samtida storheter som Weather Report. Listan på musiker som varit med i ”Hökarna” är gedigen och imponerande. Den aktuella versionen står sig väl i jämförelse. Bandet stod på standby i 10 år mellan 1996 och 2006 då en bejublad återförening genomfördes. Pulsslagsturnén blev en fest för svältfödda fusionsvänner. ”Return” om inte ” to tomorrow” så i vart fall ”of the Hawks”. Festen kan börja!
Kvällens andra begivenhet bjuder på musik som på ett liknande sätt kom att införlivas som ett måste i jazzen. Ska man tro pianisten Eliane Elias så var bossa nova bara en brasiliansk missuppfattning av be-bop, men det var inte så den togs emot i jazzvärlden. ”Girl from Ipanema” och ”Samba de uma nota so” blev snabbt lika mycket standardlåtar som någonsin ”All the things you are”. Kärleken till brasiliansk jazz lever kvar inte bara publikt den lockar ständigt nya utövare. En av dessa är göteborgska sångerskan Katarina Vucidolac som tillsammans med brasilianska Nosso Trio var gäster i Jazzradion för ett år sedan. Konserten spelade vi in på konserthuset i Göteborg den 15 februari ifjol. En del av den konserten hör vi i kvällens P2 Live som en önskerepris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista