Lördag 29 mars 22.00-00.00 P2 Live Jazz: Dave Holland - Chris Potter i Willisau Karl Berger and Friends Hamburg

Dave Holland - Chris Potter:
Dave Holland, bas, Chris Potter, saxofon och basklarinett.
Konsert 1/9 2007, Willsau.
Karl Berger and Friends:
Graham Haynes, kornett, Carlos Ward, altsaxofon, Peter Apfelbaum, tenorsaxofon och flöjt, Bob Stewart, tuba, Mark Helios, bas, Tani Tabbal, trummor, Ingrid Sertso, sång, Karl Berger, piano och vibrafon.
Konsert 30/3 2007 Studio Rolf Liebermann Hamburg.

Lördagens sena jazzkonsert gör dels ett återbesök på schweiziska jazzfestivalen i Willisau 2007. Den här gången med den dynamiska duon Chris Potter och Dave Holland. Från konsertserien på Radiohuset i Hamburg och Rolf Liebermann studion har vi hämtat en mcyket kreativ och dynaisk ensemble under ledning av tyske kompositören pianisten och vibrafonisten Karl Berger.

Från Willisau har vi hämtat en konsert med två av den moderna jazzens konstanter som båda är välbekanta för jazzradions lyssnare men i andra sammanhang. Inte minst i form av Dave Hollands quintet. Senast var det från Stockholm Jazz Festival. Sedan dess har vi ju också haft besök av Chris Potters ”streetband” Underground. Många ser den fenomenale Chris Potter som bli 37 i år som den mest lysande musikern i sin generation. En del har rent av dragit växlar på initialerna i hans namn C P och anar löftet om återuppståndelse. Oavsett vilket är Chris Potter en fontän av flödande improvisationslust som enlig honom själv hämtar sin näring ur Lester Young, Bird och Sonny Rollins men med dagens persepktiv. Som instrumentalist är han mer än deras like. När Chris Potter föddes 1971 i Chicago hade redan Dave Holland född i Wolverhampton 1946 varit med om gå från ukelele som 4 åring via gitarr elbas och rockmusik till kontrabas och dekonstruerat den moderna jazzens och stakat ut en ny riktning med Bitches Brew. Han hade t om hunnit lämna den för att tillsammans med Chick Corea och Barry Altschul storma jazzaltaret med fri improsiation. Paris konserten med Circle ägde rum 1971 samma år som Chris Potter föddes. Sett ur det perspektivet skulle man nästan kunna påstå att Dave Holland sökt sig bakåt rent estetiskt både hans quintet och storband ägnar sig åt akustisk musik utan konstigheter men med en konsekvens och kreativitet som återupprättat jazz som musikaliskt uttryck. I den här Duo konstellationen  från fjolårets Willisau festival gäller delvis andra förutsättningar men utgångspunkten är musikaliskt samtal. I den andra delen möter vi en konstant som möjligtvis är mindre känd den tyske kompositören,vibrafonisten och pianisten Karl Berger. Han föddes i Heidelberg 1935. Formad av både krigets Tyskland och efterkrigstiden är det knappast överraskande att han kom att tillhöra den tyska frijazzen på 60-talet. Han har också spelat med Dave Holland, Don Cherry, LeeKonitz, Mingus Epitaph Orchestra. Mellan åren 1969-1975 vann han alla Down Beats favoritomröstning som årets vibrafonist. Tillsammans med Ornette Coleman och frun sångerskan Ingrid Sertso grundade han Creative Music Studio i Woodstock, New York 1971 en verksamhet som fortsatte fram till 1984 när den stängdes i brist på fonder. Den återuppstod för ett par år sedan som ”Sertso Studio.” Det var en kreativ mötesplats som bl a gav upphov till begreppet worldjazz. Sedan dess har han undervisat om detta både i USA och Europa.  Karl Berger själv var fascinerad av gamelan mönster i sina abstrakta improvisationer och arbetade ut ett system att förstå och spela i alla typer av taktarter från också exotiska udda takarter och polyrytmik. På senare år har han också hjälpt mer populära artister som Angelique Kidjo med sådant.   
Här i den här konserten från nordtyska radion möter vi Karl Berger med Friends en mycket namnkunnig oktett som han jobbat med under ett antal år med dels sångerskan och poeten Ingrid Sertso, trumpetaren Graham Haynes, son till Roy Haynes, saxofonisterna Carlos Ward och Peter Apfelbaum som var samarbetspartner med Don Cherry, Bob Stewart, tuba, Mark Helias, bas och Tani Tabbal, trummor. Karl Bergers pelar piano och vibrafon.

För mer information rekommenderar vi  www.karlberger.com   och www.creativemusicstudio.org  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista