Tisdag 1 april 19.30 - 21.30 P2 Live Jazz: A tribute to Dizzy Bohuslän Big Band spelar Dizzy Gillespie

På Scen: Bohuslän Big Band
Saxofoner: Johan Borgström, Joakim Rolandsson, Ove Ingemarsson, Mikael Karlsson, Alberto Pinton
Trumpeter: Lennart Grahn, Fredrik Norén, Samuel Olsson, Jan Eliasson Tromboner: Lars-Göran Dimle, Christer Olofsson, Sverker Moberg, Niclas Rydh, Piano: Tommy Kotter, Bas. Yasuhito Mori, Trummor: Göran Kroon, Percussion: Michael Andersson
Konsert Jazzklubben i Höör 29 februari
Tisdagens P2 Live blir för andra gången på två veckor en härlig svängfest för jazzradions storbandsdiggare. Den här gången ska vi lyssna på Bohuslän Big Band som bjuder på A Tribute to Dizzy Gillespie.

Det är 60 år sedan Dizzy chockade världen med be-bop för storband. Faktum är att musiken har behållit sin fräschör och här serveras musiken som svensk storbandsjazz av bästa märke.Bohuslän Big Band är en av vårt lands alltför få jazzorkestrar med heltidsanställda musiker. Dom är numera knutna till Vara Konserthus som en av två fasta ensembler. Det är en orkester som griper sig an musik från alla tidsåldrar – Duke Ellington, Frank Zappa, Povel Ramel, Bob Mintzer, Steely Dan, Lars Jansson, Maria Schneider (som vi hörde förra veckan med Norrbotten Big Band) och George Gershwin är bara några av de komponister och arrangörer som har bidragit till bandets repertoar. Maria Schneider och Lars Jansson har personligen samarbetat med orkestern. 
På sin egen hemsida beskrivs Bohuslän Big Band som något
av en musikalisk tidsmaskin – och att det är tvära kast i repertoaren bevisas av att just nu är orkestern på turné med sin nye konstnärlige ledare Nils Landgren – och dom spelar  musik av soul-legenden James Brown. Dom gästade alltså jazzklubben i Höör den 29 februari och bjöd på en riktig  svängfest under rubriken ”Tribute to Dizzy Gillespie”. Dizzy hade ju ett eget storband på 40-talet och i slutet av 80-talet ledde han storbandetUnited Nation Orchestra. I kväll får vi alltså höra ett antal klassiska Dizzy Gillespie kompositioner – dels i arrangemang som ligger originalet nära men också i mer modern tappning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".