Lördag 5 april 18.03-24.00 P2 Live Jazz: Swedish Jazz Celebration Bland Jazzkatter och hermeliner II

Guidad tur på Swedish Jazz Celebration 2008 med bl a Peter Danemo Kvintett, Amanda Sedgwicks Delightness, Mats Öberg, Bobo Stenson Trio, Emil Strandberg –Jonas Östholm, Krister Jonsson Kvartett, Maggi Olin- Cenneth Jönsson Relay, Birgit Lindberg kvartett, Wildbirds&Peacedrums och Martina Almgren/Laura MacDonald Quartet direkt utan skyddsnät. Ciceron på Kulturhuset i Stockholm är Lars-Göran Ulander.
Swedish Jazz Celebration – årets största svenska jazzfestival - är tillbaka i Stockholm efter det succéartade gästspelet i Luleå våren 2007. Årets festival äger rum på Kulturhuset och Jazzclub Fasching och är som vanligt en spegel av det gångna svenska jazzåret med nyfikenhet på framtiden. Välkomna till årets Grande Finale . Sex timmar med direktsänd jazzunderhållning från 3 scener på Kulturhuset i Stockholm .

Det börjar på Fasching onsdagen den 1 april med traditionsenlig ”Jazzfest” där grupper från landets musikhögskolor gör upp om vilken som ska representera Sverige vid en nordiska Young Nordic Jazz Comets tävlingen som i år äger rum i Köpenhamn. Fjolårets svenska grupp - Kristian Brink Kvartett - vann på Åland. 
Men framför allt är Jazzfesten på Fasching en mötesplats där man kan höra morgondagens svenska jazz idag. För dom som inte har möjlighet att komma dit bjuder Jazzradion på ett sammandrag av konserterna i P2 Live tisdag den 8 april.
Invigningen av SJC 2008 äger rum på Fasching torsdagen den 3 april med sedvanlig utdelning av Jazzkatter, Gyllene Skivan och olika stipendier och en invigningskonsert med tre akter som får sätta nivån för urladdningen på Kulturhuset fredag och lördag. 
Invigare är Årets Jazz i Sverige grupp Wildbirds & Peacedrums, basisten Lars Danielsson samt Peter Asplunds Kvartett.Glimtar från detta blir det i de två direktsändningarna från Kulturhuset fredag och lördag.  Möten är överhuvudtaget en viktig del av SJC. Möten mellan musiker, mellan generationer, möten mellan olika uttryck och mellan musiker och publik. Swedish Jazz Celebration som i år anordnas för åttonde gången firar helt enkelt den svenska jazzen genom att bjuda en årskrönika över jazzåret 2007 med nyfikenhet på vad som är på gång. 
  
  Fredag och lördag bjuder en veritabel orgie av originell svensk jazzmusik. För den som inte kan vara på plats erbjuder Jazzradion chansen att delta på distans vare sig man bor i Korpilombolo eller Smygehuk. Ja egentligen kan man uppleva Swedish Jazz Celebration var som helst i världen bara det finns Internet. Traditionen att beställa ett verk som uruppförs på festivalen fortsätter, och i år är det pianisten, kompositören och Jazzkattan Maggi Olin som fått uppdraget. Det uruppförs i direktsändning på lördag av Relay Orchestra. Välkomna till årets största svenska jazzfest. Information om alla grupper och festivalen hittardu i högerspalten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista