Lördag 12 april 18.03-19.15 P2 Live Jazz: Mare Nostrum Jan Lundgren - Richard Galliano - Paolo Fresu Trio

Jan Lundgren Trio: Paolo Fresu trumpet,flygelhorn, Richard Galliano ackordion, Jan Lundgren piano
Konsert 30/6 2006 Konzertscheune, Landeskulturzentrum, Bad Salzau Jazzbaltica 2007

Pianisten Jan Lundgren är och har under massor av år varit en av våra internationellt sett flitigaste musikanter. Att han i tisdags utsågs till Django Dór Contemporary Artist of Jazz var bara följdriktigt. Det skulle ha kunnat hända tidigare för han har i princip varit nominerad alla 10 år som den svenska avdelningen av priset har funnits. Han kommenterade det själv vid prisceremonin i tisdags med ett kort ”Äntligen” så kunde det egentligen inte ha kommit lämpligare. Förra året lade han, i och med att också han blev kontrakterad för tyska ACT etiketten, in ytterligare en högre växel. Ett av de nya projekten för ACT är det vi ska höra nu live från i somras. ”Mare Nostrum” - vårt hav. Det är ur jazzsynpunkt och när det gäller bilden av Jan Lundgrens musicerande ett lite märkligt hav. Här blandas flöden från olika musikaliska källor med jazz som ett slags gemensam nämnare. Visserligen närmare jazz än hans andra aktuella ACT Project ”Magnum Mysterium” med sin renässansmusik men ändå lite vid sidan av Jan Lundgrens huvudfåra.

I Mare Nostrum har Jan Lundgren gjort gemensam sak med franske dragspelsvirtuosen Richard Galliano och italienska trumpetaren Paolo Fresu. De spelade in den första skivan i vad som är tänkt att bli att bli ett lite mer långvågigt projekt med fler delar för drygt ett år sedan i Italen. Det vi hör i lördagens Jazzzkonsert spelades in i samband med JazzBaltica Festivalen förra sommaren. Sedan dess har man turnerat flitigt och av vad vi förstår befinner sig Mare Nostrum på turné då och då ända fram till hösten. Det är ett mycket easy-going projekt. Det behövs inte så mycket prat.
– Trots att vi är tre olika personligheter möts vi ganska enkelt i samma känsla när vi musicerar, den är egentligen viktigare än vilka instrument vi har, enligt Paolo Fresu som vi ju mött i liknande projekt med bl a pianisten Stefano Bollani också i jazzradion. 
Tillsammans skapar man en öppen jazzform som smälter samman franskt, italienskt och svenskt.
– Det som förenar oss är nog att vi vill blanda och göra något nytt. Vi har också samma syn på melodin, vi ger den samma sorts uppmärksamhet i kompositionen. Något jag uppskattar väldigt med Jan är tidlösheten i hans spel, det är inte alla musiker som har en sådan förmåga att få med sig både nutiden och historien.
Paolo Fredu en av europas främsta trumpetare är från Sardinien där han också driver en festival sedan många år. Fransmannen Richard Galliano känner vi ju också en av världens främsta Astor Piazolla uttolkare så det finns all anledning att spetsa öronen för lördagens lite speciella jazzkonsert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista