Fredag 25 april 22.00-24.00 P2 Live: Club Jazz "Esbjörn Svensson extra" + Euroradio jazz season: Open sextet

Igår blev det offentligt att e.s.t, Esbjörn Svensson trio, blir ett av de stora huvudnamnen på Stockholm Jazz Festival i sommar. Trion är en av de absolut mest eftertraktade jazzgrupperna i världen just nu och för två år sedan blev de den första svenska gruppen på den ansedda tidskriften Down Beats:s förstasida. I höstas släppte e.s.t. ”Live in Hamburg”, ett fulländat livealbum enligt flertalet recensenter. Spelningar på svensk mark är däremot sällsynta, men en av förra årets få gjordes i Östersund i december och sändes i P2 Live Jazz på nyårsafton. Club jazz’ Pierre Martin träffar pianisten Esbjörn Svensson på verandan hemma i vårstockholm efter en lång resa och time-out i turnerandet för att prata om turnéliv, drivkrafter för musikskapande, ”jazz eller inte” och hemligheten bakom e.s.t.:s framgångar.

-Det handlar om att vara tydlig om man vill nå ut, säger Esbjörn Svensson.

Open Sextet: Beata Hlavenková, piano, arrangör och kompositör, Patrick Karpentski, gitarr, Marcel Bárta, saxofoner, basklarinett, Oskar Török, trumpet, Rastislav Uhrík, kontrabas, Daniel Soltis, trummor
Gästsolist Rich Perry, tenorsaxofon

Direktsänd konsert från Tjeckiska Radions Studio A  Prag.
Veckans P2 live Club jazz sänds direkt från Prag. Konserten ingår i den europeiska radiounionens serie Euroradio Jazz Season. Solist är tenorsaxofonisten Rich Perry. Han föddes 1955 i Cleveland, Ohio men är sedan 1976 bosatt i New York. 1977 blev han medlem i The Thad Jones/Mel Lewis Orchestra. En orkester som nuförtiden kallar sig The Vanguard Jazz Orchestra och leds av pianisten Jim McNeely.Men rich Perry ingår numer också i Maria Schneiders storband som en av de viktiga solisterna. Han finns med på hennes skivor Allegresse, Coming About, Evanesence och den Grammybelönade Concert In The Garden. Perry Finns även med på Schneiders senaste Grammybelönade skiva Sky Blue, som innehåller en kompositon som är skriven särskilt för honom.

Gruppen Open sextet består av tre tjeckiska och tre slovakiska musiker och de spelar nästan uteslutande egen musik, där alla medlemmar bidrar med kompositioner. Gruppen hade premiär på Montreux’ jazzfestival 2005 och bestämde sig för att fortsätta arbeta tillsammans. Beata Hlavenková räknas till en av de bästa tjeckiska pianisterna och har även en egen trio. Även de övriga medlemmarna i open Sextet är välmeriterade. Några av dem hörde vi här i Club jazz i september, då tillsammans med den tjeckiska sångerskan Lenka Dusilová som f ö ofta är gäst hos Open Sextet. Bl a i den konsert som Open Sextet ger på en av Prags jazzklubbar USP Jazz Lounge torsdagkväll som uppvärmning för den här konserten.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".