OBS! Dr Lonnie Smith/Joey DeFrancesco sänds 3 juni OBS!

Tisdag 6 maj 19.30 - 21.30 P2 Live Jazz: Reminiscenser & Corpo

Reminiscenser Per Thornberg, Ove  Ingemarsson saxofoner, Lars Jansson, piano, Peter Jansson, kontrabas, Göran Kroon, trummor
Konsert 15/11 2007

 
Corpo
Mikael Godée, sopransax, Lars-Erik Norrström, piano,
Thomas Markusson, bas, Ebba Westerberg, slagverk,
Chris Montgomery, trummor
Konsert 16/11 2007
  SR P2-Live bjuder denna vecka på en dubbelkonsertvarmt som startar i Halmstad och landar i Göteborg. Det handlar med andra ord om västkustjazz med saxofonister i huvudrollerna. I det ena fallet handlar det om ett uruppförande av musik av saxofonisterna Per Thornberg och  Ove Ingemarsson och som beställdes till Halmstads 700 års jubileum. Musik för en handplockad kvintett som är lika ny som musiken. I det andra fallet hör vi ett aktuellt livstecken från Mikael Godées Corpo. En grupp som funnits sedan 1972.

Det börjar i Halmstad i den s.k. Bergmansalen på Sturegymnasiet i Halmstad med uruppförandet av Reminiscenser, en svit för Jazzkvintett, komponerad och framförd av de två Halmstadsaxofonisterna Per Thornberg och Ove Ingemarsson. Musiken beställdes i samband med firandet av Halmstads 700-årsjubileum som ägde rum förra året och resultatet blev en svit bestående av 7 satser, där Ove och Per komponerat ungefär hälften var. För projektet
handplockade de tre av sina favoritmusiker pianisten Lars Jansson, basisten Peter Janson och trumslagaren Göran Kroon. 
Den första satsen, Reminiscenser av Per Thornberg, är inledningsvis en bearbetning av ”Das Halmstader Lied” från 1563. Sedan följer Resan Hem av Ove Ingemarsson och Time Lines av Per som delvis inspirerats av en Halländsk polska. Den fjärde satsen heter Sehoam av Ove Ingemarsson och det är också han som komponerat femte satsen Glad Jazz. De två avslutande In Memoriam och Force horizontale-verticale är av Per Thornberg. Halländsk musik i olika former – möjligtvis med undantag för Gyllene Tider – finns alltså invävd i Reminiscenser. En annan viktig utommusikalisk inspiration är verk av världsmedborgaren och konstnären Olle Baertling. Född och uppvuxen i Halmstad där han levde fram till 1981. 
För den andra delen av tisdagens P2 Live beger vi oss till jazzklubben Nefertiti i Göteborg för ett aktuellt styrkebesked från göteborgsgruppen Corpo. Bildat 1992 av saxofonisten och flöjtisten Mikael Godée. Han kanske är mest förknippad med den legendariska jazzgruppen Änglaspel där han varit medlem sedan 1977. Idén och behovet av Corpo föddes i takt med att Mikael började skriva mer och mer musik som inte passade in i Änglaspels koncept. Corpo unika mix av nordiska melodier och afrikansk percussion blev snabbt framgångsrik med turnéer över hela Europa kryddat med ett bejublat gästspel i Sydafrika. Gruppen har också släppt 4 CD-skivor, den senaste; Is från 2003. Chris Montgomery spelar trummor, Ebba Westerberg, slagverk, Thomas Markusson, kontrabas, Lars-Erik Norrström, klaviaturer och Mikael Godée själv sopransax och flöjt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".