Tisdag 13 maj 19.30-21.30 P2 Live Jazz: Jan Lundgren New Trio

Jan Lundgren, piano, Mathias Svensson, bas, Zoltan Czörcz, trummor.
Konsert 24/4, Jazzklubb Jeriko, Malmö.

Pianisten Jan Lundgren har många järn i elden. Hans trio med accordeonisten Richard Galliano och trumpetaren Paolo Fresu hörde vi för en månad sedan i Jazzradion.  Han spelar också duo med Georg Riedel och har skrivit musik för kör – Magnum Mysterium - som är utgiven på skiva med Gustav Sjökvists Kammarkör och basisten Lars Danielsson. Hans vanliga pianotrio har numera blivit Jan Lundgren New Trio. Den har presenterat sig runt om i landet den senaste månaden. Vi fångade in dom på Jazzklubb Jeriko i Malmö. Varför trion heter New Trio får vi höra Jan berätta i programmet.

Om ni inte visste det så var Jan Lundgren i sin ungdom en av de största tennistalangerna här i landet efter Björn Borg – men tack och lov så räddade musiken honom från idrotten! Som kuriosa kan vi lägga till att det samma kan sägas om Per Henrik Wallin som var det åren före Borg. Bollkänsla och timing hör kanske ihop med förmågan att improvisera.
Jan Lundgren började spela piano redan som 5-åring och fick från början en bra klassisk teknik. Sedan snubblade han över jazzmusiken och blev kvar där. Han inspirerades tidigt av Erroll Garner och Oscar Peterson och har via Herbie Hancock, McCoy Tyner med flera utvecklat sitt eget tonspråk – ett tonspråk som ger honom en plats bland de främsta svenska jazzpianisterna som idag turnerar världen över.
Hans första skiva Conclusion kom ut redan 1994. Den senaste trioplattan var en djupdykning i svensk folkmusik. Jazz på Svenska á la Lundgren som på sitt sätt ledde vidare bakåt till renässansmystiken i ”Magnum Mysterium”. Däremellan har hunnit med att spela in skivor tillsammans med storheter som saxofonisterna Johnny Griffin, Benny Golson, Herb Geller och James Moody. Han har också arbetat med sångerskan Stacey Kent.
Han skulle ha fått en Jazzkatt redan 1994 om det priset funnits då, men han utsågs i vart fall till Årets Musiker. I år utsågs han till Django d Òr Contemporary Star efter att ha varit nominerad sedan starten år 2000. Ett slags ständig tvåa på samma sätt som Bosse Broberg. Jans kommentar ”Äntligen”! 
Numera ingår han i den svenska musikerfamiljen som är knutna till det tyska skivbolaget ACT där han hittills gett ut ”Mare Nostrum” och ”Magnum Mysterium”. Till hösten kommer det en CD med Jan Lundgren New Trio. Kvällens konsert ger en unik chans till förhandslyssning av musiken fritt utan skyddsnät.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista