Lördag 17 maj 18.03-19.25 P2 Live Jazz: Meredith Monk live på MADE festivalen

Meredith Monk piano, keyboards, röst, Allison Snittin piano, keyboards, röst,Kathryn Geissinger röst, Bohdan Hilash klarinetter, laotisk munorgel.
Konsert 7/5 Teatern, Norrlandsoperan, Umeå.

Meredith Monk bröt ny mark i redan i början av 60 –talet och pionjärandan är obruten. Hennes uttryck är minimalistiskt och precist inte slumpartat. Meredith Monk musikaliska och konstnärliga universum uppstod i en tid där minimalism var ett alternativ till eller rent av en motståndsrörelsen mot serialism, Darmstadt och matematik kanske också i opposition mot en alltför formaliserad och ritualiserad   jazzmusik. Ett alternativ till den fria jazzen. Meredith Monks del av revoulutionen har i över 40 år erbjudit en lågmäld alternativ väg som fortfarande inspirerar. Ett språk som formuleras vid sidan av vedertagen syntax och grammatik.
Mest känd är Meredith Monk som pionjär inom sången. Sedan 60-talet har hon utvecklat en säregen vokal teknik, där rösten i sig tillåts uttrycka det som inga ord kan förmedla. Men hon
är också dansare, koreograf, musiker, sångare, kompositör, poet, filmare  …
Själv beskriver hon det hon gör som:
”I work in between the cracks, where the voice starts dancing, where the body starts singing, where theater becomes cinema.”

Meredith Monk är en av konstvärldens giganter. En pionjär i det som numera kallas ”utökad vokal teknik” och ”tvärvetenskaplig performance”.  Monk skapar verk som frodas i gränslandet mellan musik och rörelse, bild och föremål, ljus och ljud i ett försök att upptäcka och väver samman nya former av perception. Hennes banbrytande utforskning av rösten som ett instrument, som ett talande språk i sig, utvidgar gränserna för musikalisk komposition, skapar landskap av ljud att gräva upp känslor, energier, och minnen som vi inte har några ord för. Hon har växelvis kallats en ”röstens trollpacka”och ”en av Amerikas coolaste kompositörer”.
Under en karriär som spänner över 40 år har hon varit hyllad av publik och kritiker Hon har förärats flera retrospektiva jubileumskonserter och utställningar i USA och tilldelats hedersdoktorat och stipendier typ MacArthurs Genipris. Själv fortsätter hon oförtrutet att komponera och uppträda runt om i världen. 
År 1968 skapade Meredith Monk The House, ett ”företag” som ägnar sig åt en tvärvetenskaplig utveckling av performancekonsten. År 1978 bildade hon Meredith Monk & vokalensemble för att utveckla musikaliska strukturer och former. Hon har gjort mer än ett dussin inspelningar, av vilka de flesta är på ECM New Series etikett. Hennes musik har framförts av många solister och grupper inklusive kören i San Francisco Symphony, Musica Sacra och The Pacific Mozart Ensemble. Hon har inspirerat artister över hela världen från Björk till Paavo. Hon har också arbetat med storskaliga performance/installationer och filmskapande. År 2000 hedrades hon med tre retrospektiva konserter, Voice Travel, som en del av Lincoln Center Festival. Monk’s första orkesterverk, Possible Sky, beställd för New World Symphony hade premiär i april 2003 i Miami och har också framförts i Hamburg. Hennes första stråkkvartett beställd av Kronos kvartetten uruppfördes 2005. Aktuella projekt omfattar ett nytt verk för West Wind vokalensemble och arbetar på ett nytt stycke för sin vokalensemble i samarbete med visuella konstnären Ann Hamilton. Det allra mest aktuella var en avstickare till Umeå och MADE festivalen i onsdags för en vecka sedan. Det är den vi hör som lördagens P2 Live.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista