Tisdag 20 maj 19.30-21.30 P2 Live Jazz: Swedish Jazz Celebration 2008 IV Klas Lindqvists Nonet & Fredrik Lindborg Quartet

Klas Lindqvists Nonet: Klas Lindquist, Robert Nordmark, Fredrik Lindborg, saxofoner, träblås, Karl Olandersson, Nils Janson, trumpeter, Magnus Wiklund, trombon, Petter Carlsson, valthorn, althorn, piano; Kenji Rabson, bas, Daniel Fredriksson, trummor.

Fredrik Lindborg Quartet:
Fredrik Lindborg saxofoner, Gustav Lundgren gitarr, Kenji Rabson, bas, Moussa Fadera, trummor.
Konserter4/4 Kulturhuset, Stockholm
Tisdagens jazzkonsert är en dubbelkonsert från inledningen av årets Swedish Jazz Celebration på Kulturhuset i Stockholm i början av april. En konsert med två unga saxofonister i huvudrollerna. Vi möter  dels 2006 års Jazzkatt som årets nykomlig Fredrik Lindborg som valde att lansera sin kvartett på årets Jazz Celebration. Fredrik är en musiker med många facetter i sitt musikaliska spektrum. Ibland dyker han upp som gästsolist med bål a Stockholm Swing All Stars, Django Projekt och bebop gruppen Marmaduke. Där handlar det av förklarliga skäl om mer eller mindre lånta musikaliska fjädrar. Med kvartetten är det annorlunda här presenterar han sin egen musik utan kompromisser. Han ingår dessutom i den andre saxofonisten Klas Lindqvists Nonet. Där spelar han i huvudsak barytonsaxofon. I egna kvartetten är det nästan uteslutande tenorsaxen som gäller. Båda skapar ny musik  förankrad i jazztraditionen. Men traditionen är ju generös så dom har hittar varsin väg.

Klas är f ö också han är lite av en mångsysslare, efterfrågad och uppskattad av många. Julen 2005 tilldelades han Dompans Guldsax för att några månader senare också få motta 2006 års Alice Babs Stipendium. Att han också är en driven kompositör och arrangör fick han om inte annat bekräftat när han därefter också vann en prestigefylld internationell kompositionstävling. Att det blev just nonettformatet förklarar Klas med att han dels inspirerades av Lee Konitz Nonet och att formatet dessutom är är lagom stort för att både kunna arbeta med stora avancerade klanger och kunna bryta ner gruppen till olika mindre konstellationer. Nonetten gjorde bejublad debut på fjolårets Stockholm Jazz Festival som ledde fram till möjligheten att presentera musiken på CD. Den CD’n släpptes i samband med konserten på Swedish Jazz Celebration. Den heter ”Lift Off” och är producerad av Phono Suecia. Också Fredrik Lindborg Quartet finns representerad på en skiva  som heter ”The General”. Skivmärket är Imogena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista