Lördag 24 maj 18.03-19.15 P2 Live Jazz: Danielsson - Mozdzer Duo Lars Danielsson kontrabas/cello, Leszek Mozdzer piano

I lördagens jazzkonsert ska inspelad på Fabrik i Hamburg den 6 oktober 2007 möter vi en svensk-polsk duo som blivit en strålande succé. Här möts svenske mästerbasisten/cellisten Lars Danielsson och polske pianisten Leszek Mozdzer som är en Polens populäraste jazzpianister vilket inte säger så lite. De har ju en lång tradition som börjar med Fredrik Chopin. Tillsammans skapar de en musik som ligger utanför kategorisering men med ett slags grundläge av skandinavisk melankoli. Ett känsloläge som också det kanske speglar ett gemensamt bortom i form av inflytande från katolsk musik. Hade Johan den III varit mer framgångsrik i kampen mot brodern Erik XIV hade kanske Sverige fortfarande varit katolskt. Titeln på deras första duo album på ACT är under alla omständigheter ”Pasodoble” som var en av fjolårets allra bästa album. Live växer musiken ytterligare några snäpp. Leszek ingår för övrigt i Lars Danielssons grupp så dom känner varandra väl.

Konserten är från Hamburger Jazz Days 2007. Det är en årlig festival i oktober förlagd till ett ombyggt industriområde en bit från centrala Hamburg som kort och gott kallas Fabrik. Det är scen för många olika sorters uttryck också förstklassig jazz inte bara under jazzdagarna. Enklaste tar man sig dit med spårvagn. Det blir ett antal nedslag från den här festivalen framöver. Konserten från den 6 oktober ifjol har vi fått från Norddeutsche Rundfunk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".