Tisdag 30 juni 19.30-21.30 P2 Live Jazz: Jacob Karlzon Trio Studioinspelning 7-8/5 2008 Studio 7, Malmö

Jacob Karlzon Trio har med små förändringar varit ett begrepp sedan 1996. Från början med Mattias Svensson på bas och Peter Danemo på trummor. Numera består trion av basisten Hans Andersson och trumslagaren Jonas Holgersson. Inspelningen gjordes i studio 7 i Radiohuset i Malmö den sjunde och åttonde maj 2008. Så det handlade om färskvara när musiken sändes första gången. Den 27 maj i fjol.
”I Jacob Karlzon har svensk jazz en musikalisk personlighet av sällsynt magnitud”
Politiken (Danmark)


”Pianist Jacob Karlzon, is quite simply superb. His solos tell a story while incorporating surprising harmonic devices; his left hand accompaniment moves between the forcefulness of a McCoy Tyner to the subtlety of a Bill Evans. Karlzon may well be one of the finest emerging jazz pianists anywhere in the world.”
Garry Lee, Australisk jazzskribent  
Jacob är lindrigt sagt en av landets flitigaste pianister just nu. Han spelar med Peter Asplunds kvartett, gruppen Double Standards, tillsammans med Jan Allan och Georg Riedel. Han är också med i Anders Bergcrantz kvintett, Håkan Broströms kvartett och Tolvan Big Band. Dessutom är han sedan drygt 10 år tillbaka både pianist och kapellmästare i Victoria Tolstoys grupp. Han spelade nyligen en solo CD för Caprice som kommer till nästa vår. På samma bolag kommer trions nya CD redan till hösten. Musik vi får höra är i huvudsak skriven av Jacob själv men det blir också musik ur Sagan om ringen, Musik av Ravel och prov på fri pianotrioimprovisation. I kvällens intermezzo ger han i samtal med producenten Ulf Rådelius sin syn på kreativitet och använder flyglen för spontana musikaliska kommentarer i flykten.Jacob Karlzon har en formidabel teknik – han är flyhänt som få men inte för en sekund låter han tekniken komma i vägen för musiken. Det blir aldrig några onödiga ekvilibristiska uppvisningar utan allt han spelar är förankrat i musiken som framförs. Han tillhör också den skara musiker som kan spela i olika sammanhang och med olika grupper utan att förlora sin egen identitet – snarare är det så att han förstärker den grupp han spelar i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista