Lördag 31 maj 18.03-19.15 P2 Live Jazz: JazzBaltica 2007 Trumpet Summit

Randy Brecker, Darren Barrett, Peter Asplund, Axel Schlosser, Nils Wülker, Frederik Köster, Steven Bernstein, Magnus Schriefl, trumpeter, Don Friedman, piano ,Martin Wind, bas, Wolfgang Haffner trummor
Konsert 30/6 2007 Kleine Scheune, Landeskulturzentrum, Bad Salzau.
Lördagens jazzkonsert är ett strandhugg på fjolårets JazzBaltica festival i nordtyska Salzau.
Festivalen startade på initiativ av Rainer Haarman1991 och har med tiden kommit att bli en av de viktigaste festivalerna inte bara i Europa. Den är unik inte bara för platsen där den utspelar sig, slottet i Salzau, utan för hela upplägget. Kreativa musiker bjuds in pga av sina kvaliteter och förutsätts musicera tillsammans i många olika konstellationer. Lite som Jazz at the Philharmonic fast annorlunda. ” Festivalen ger en möjlighet att spela med kolleger du inte känner eller inte ens känner till och andra som du aldrig fått möjligheten att spela med tidigare.Chansen att lära känna deras musik,.” enligt Michael Brecker.

Festivalen äger rum i Salzau Schleswig Holstein och var från början ett östersjöprojekt. JazzBaltica knöt helt enkelt ihop det gamla Hanseväldet med jazzmusik. JazzBaltica Ensemble var själva kärnan och de musiker som bjöds in för att bilda ensemblen blev i olika konstellationer själva festivalen. Musikerna utgjordes av den skandinaviska gräddan som kryddades och förtätades av musiker från Tyskland och de Baltiska staterna . Musiker som Lars Danielsson, Nils Landgren, Marcin Wasilewski, Tomasz Stanko, Wolfgang Haffner och Jukka Perko med flera. Det svenska inslaget har genom åren varit mycket starkt och man kan kanske rent av påstå att en av de viktigaste svenska jazzfestivalerna sedan början av 90-talet har funnits i Tyskland. Det är JazzBaltica som har bäddat för det tyska svenskundret. 
Det är samtidigt viktigt att förstå att festivalen inte så mycket har handlat om självförhävelse och inavel. Tvärtom. Redan till den första festivalen hade man bjudit in saxofonisten David Murray att leda ensemblen. Han har följts av andra så att festivalen idag är en i vidaste mening internationell festival. Men grundkonceptet att korsbefrukta och att initiera unika projekt är fortfarande själva kärnan. Därför uppstår hela tiden oväntade möten som när Ulf Wakenius spelar med Pat Matheny os v. Festivalen har också tagit på sig uppgiften att lyfta fram yngre talanger och är sedan 2002 en del av Schleswig-Holstein Music Festival.
På senare är har man också börjat fokusera på instrument. Den festival som börjar om lite drygt en månad kommer att sätta fokus på saxofonen. Ifjol handlade väldigt mycket om trumpeter. Kvällens konsert är ett sammandrag av förra årets Trumpet Summit. Ett toppmöte med inbjudna trumpetare som blev till en mastodontkonsert på dryga 2 timmar där trumpetarna Randy Brecker, Darren Barrett, Peter Asplund, Axel Schlosser, Nils Wülker, Frederik Köster, Steven Bernstein och Magnus Schriefl både fick möjlighet att presentera sig själva och utmana varandra med det mer än habila kompet Don Friedman, piano, Martin Wind, bas och Wolfgang Haffner trummor som studsmatta. Det är förutsättningen för kvällens P2 Live Jazz. Konserten har vi fått från NDR – nordtyska radion i Hamburg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista