Tisdag 3 juni 19.30-21.30 P2 Live Jazz: Dr Lonnie Smith - Joey De Francesco Live i Göteborg

Orgelorgier i tisdagens P2 live!
Joey De Francesco, Dr Lonnie Smith Hammond B3, Massimo Faráo, piano, Byron Landham, trummor.
Konsert 17/3, Göteborgs konserthus.
Dr Lonnie Smith och Joey De Francesco - mästaren och eleven - förvandlade Göteborgs Konserthus till vibrerande och självsvängande extas den 17 mars. Nu äntligen dags att förvandla orgelexcesserna till frekvensmodulerade radiovågor och digitala bitströmmar. Möt dessutom deras superba support italienske pianisten Massimo Farào och trumslagaren Byron Landham.
Dr Lonnie Smith, samtida med Hammondorganisternas John Coltrane, Jimmie Smith, har varit en av de ledande på instrumentet i gott och väl 4 decennier. Om det är pang på rödbetan med och fantastiskt virtuoseri som gäller för ”eleven” Joey De Francesco som f ö också ger prov på Milesinfluerat trumpetspel, så är Dr Smith mer av en de finstilta nyansernas mästare. Hans dynamiska användning av det här lätt bombastiska instrumentet låter ana att han tycker att det trots allt fortfarande ruvar på en och annan oprövad hemlighet. Han verkar rent av söka utmaningen för han lever efter devisen; ”I don’t do soundchecks”! -  Jag gör inga soundchecks! Det gjorde han inte i Göteborg heller trots att hans spelade på lånad orgel. Han överlät förberedelserna till Joey De Francesco som var desto mer noggrann.  


 Trots olikheterna i uttryck var det ingen i den fulltaliga publiken som någonsin riskerade att missta musiken för något annat än jazz. Det var heller ingen som ville gå hem. Slutapplåden var både lång och intensiv flera inropningar, men inga encores. 
Joey DeFrancesco föddes den 10 april 1971 är både organist, trumpetare och sångare. Det verkar ligga i generna för farfar DeFranceso var multiinstrumentalist och Papa John var Hammond B3- musiker och hade med sig lille Joe på klubbarna tidigt. Han började spela piano men växlade snabbt till Hammond. Som 17 åring turnerade han med Miles Davis och på 90-talet hade han en trio med John McLaughlin osv. Han har också spelat in skivor med flera av sina legendariska instrumentkolleger inte bara Dr Lonnie Smith utan också Jimmy Smith. Joey DeFrancesco ses av många som ett naturfenomen. Och visst han hörde förmodligen hammondorgel redan innan han var född men det förklarar knappast att han verkar kunna spela hur snabbt som helst med total kontroll. Hans repertoar sträcker sig från rak jazz till blues, gospel och rock. Han har inte bara lärt av sina föregångare utan också betalat tillbaka genom att bidra till hammondorgelns renässans. Joey DeFrancesco är efterfrågad som få och ger runt 200 konserter per år. 
Dr Lonnie Smith föddes den 3 juli 1942 i Lackwanna New York. Många ser honom som världens idag främsta jazz organist. Han säger själv att hans mor hade ett stort inflytande på honom musikaliskt. Hon introducerade honom till både jazz, gospel och klassisk musik. Men sin första Hammondorgel fick han i början av 50-talet av en viss Art Kubera som ägde en musikaffär. På den gjorde han lokal karriär och hamnade så småningom i en kvartett med gitarristen George Benson i fem år för att sedan bli sin egen. Med åren har gjort 30-talet skivor med allt från Lee Morgan till Joe Lovano som gästsolister. Fyra av albumen för Blue Note räknas som soulklassiker. Den här turnén med Joey DeFrancesco är bara ett av många exempel på vad han håller på med just nu.  
På frågan varför han kallar sig ”doktor”, förklarar han lugnt att det är samma anledning som han bär turban: ” Av ingen särskild anledning alls.” Annars skulle man kunna tro att han är sikh. Men det räcker kanske att han har indiskt påbrå. Han vill kanske inte heller förväxlas med den berömde basebollspelaren med samma namn eller pianisten Lonnie Liston Smith. ]2003, 2004 och 2005 utsågs Dr Smith  till ”Organ keyboardist of the Year” av Jazz Journalist Association. Hans credo är: “The organ is like sunlight, rain and thunder—it’s all the worldly sounds to me!” 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista