Lördag 7 juni 18.03-19.15 P2 Live Jazz: David Murray Black Saint Quartet Rolf Liebermann Studio Hamburg Konsert 19/11 2007

Black Saint Quartet
David Murray tenorsax, basklarinett, Lafayette Gilchrist piano, Jaribu Shahid bas och Hamid Drake trummor.
För lördagens jazzkonsert återvänder vi till Rolf Liebermann studion i Hamburg för ett möte med saxofonisten David Murray och hans Black Saint Quartet. Namnet på kvartetten en liten bugning åt det italienska skivbolag som var hans viktigaste megafon mellan åren 1978 -1993. År då väl de flesta förknippar honom med World Saxophone Quartet. På Black Saint fick han möjlighet att ta ut svängarna i alla möjliga andra sammanhang och bygga inte minst en europeisk karriär. Det är om man vill pay back time. Men det är också mer än så. Det handlar förstås i lika hög grad om en bugning till den afroamerikanska erfarenheten. Numera har han kanadensiska Just in time som moderbolag.
David Murrays musik är en ytterligt egensinnig blandning av influenser från de stora tenoristerna som Coleman Hawkins, Ben Webster, Dexter Gordon och John Coltrane. Hans sätt att använda saxofonen kan också föra tankarna till Albert Ayler.

Black Saint Quartet är också en slags sammanfattning med ett budskap. 2006 gjorde kvartetten soundtrack till Marco Williams film Förvisad som hade premiär på Sundance Film Festivalen. En stark film med socialt patos som handlar om förvisningen av tusentals afroamerikanska familjer från deras hem i Mellanvästern och Södern från 1890-1930. Kvartettens roll var att understryka det känslomässiga budskapet. När Murray sedan gjorde skiva av musiken kände han att det också behövdes ord för att ersätta bilderna. Så han skickade filmen till poeten Ismael Reed och bjöd in Cassandra Wilson att tolka dom.
”En möjlighet att kanske visa en annan generation om vad som gjort mig till vad jag har blivit. Säger han själv. Det är en bra grupp för mig att spela med just nu, en ömsesidig ”språngbräda.”
David Murray har bott i Paris de senaste 10 åren och trivs med att ha lämnat New York. Han turnerar mer än någonsin och börjar snarast känna sig som en världsmedborgare. Det enda han saknar av New York är Yankees, Mets, Knicks och Giants. Underförstått jazzscenen är grönare utanför USA. I januari gjorde han ett sällsynt gästspel i New York i samband med Knitting Factory’s Winter Fest. Här möter vi Black Saints i Hamburg   Dave Murray tenorsax, basklarinett, Lafayette Gilchrist piano, Jaribu Shahid bas och Hamid Drake trummor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista