Tisdag 10 juni 19.30-21.30 P2 Live Jazz Sommar: Arveheim -Berke Upscale Ten Spelar musik av Johan Berke och Fredrik Nordström

Upscale 10: Fredrik Nordström, Örjan Hulthén, saxofoner, Ronny Farsund, Nils Jansson, trumpeter,
Johan Ahlin, valthorn, Anders Norell, trombon, Mattias Arveheim, bastrombon/tuba, Johan Berke, gitarr, Filip Augustsson, kontrabas, Fredrik Rundqvist, trummor.
Inspelning 16/11 2007, Radiohuset. Repris från den 15 april
Dags för Sveriges närmaste Jazzfestival. Den är aldrig längre bort än din närmaste radio, dator eller mobiltelefon. Dessutom kan du skapa din egen festival genom att zappa i vårt 30 dagars arkiv precis när det passar dig. Kan det bli bättre? Det skulle kanske vara att först gå på festivalerna när vi direktsänder och sedan gå hem och uppleva allting en gång till. Om och om igen. Sommaren i Jazzradion blir en 10 veckors festival med både utvalda godbitar ur det gångna årets produktion och traditionsenliga direktsändningar från Sandviken och Stockholm Jazz Festival. Dessutom kommer lördagarna från början av juli att bjuda musik från årets Swedish Jazz Festival på Kulturhuset. Hör musiken vi inte sände direkt. Först ut är Ludvig Berghe Trio med Nina Ramsby.


Till Sommarfestivalen hör också Lars Westin med Summertime som fr om nästa tisdag ersätter Jazzit med en ny omgång i 10 veckor. Som en extra Bonus har vi kryddat sommaren med en efterlängtad klassiker ”Smoke Rings” swing och sweet med Leif Anderson. Programmet sänds på Stardusttid söndagar och tisdagar. Det blir 10 program från den heta sommaren 1968. Det hela bäddar för ett helt nytt program som har sin premiär den 24 augusti. Det heter ”Swing” och kommer att ledas av Janne Lindvall. Sommarens första Smoke Rings sänds nu på söndag. 
Vi inleder vår sommarfestival med en återutsändning av en konsert som drabbades av ett besynnerligt öde när vi sände den första gången. Den sändes på fel samplingsfrekvens. För att nu inte bli för teknisk så gör jag en lång historia kort.
Allt klingade en halvton lägre än det skulle. Även om de flesta av oss inte upplever problemen med det så blir musiken lite energifattigare och plattare. Här nu en chans att höra musiken som den var tänkt. Så här presenterade vi konserten då.
Arveheim/Berke Upscale Ten är en ny lite ovanlig ensemble som egentligen består av två väldigt olika grupperingar. En jazzkvintett – gitarristen Johan Berkes Upstairs Five med två saxofoner, gitarr bas och trummor möter en lite speciell blåskvintett under ledning av Mathias Arveheim  med två trumpeter, valthorn, trombon och bastrombon/tuba är ett sätt att beskriva det hela. Trombonisten Mattias Arveheim var med och grundade Arko Big Band men har också erfarenhet från otaliga orkestrar inom både jazz  och klassiskt också i fri improviserande sammanhang. Det här var en annorlunda utmaning.
Hur idén till Upscale 10 föddes kan man ju fundera över men nyfikenhet och personkemi spelade förmodligen in. Stämningen i studion i november var entusiastisk trots det lätt dödsföraktande i att försöka spela in nära 2 timmars krävande musik på en session. 
  Musiken var ett beställningsverk på 2 x 45 minuter till Johan Berke och Fredrik Nordström från Konstnärsnämnden. Uruppförandet hade ägt rum kvällen innan på Nybrokajen så förutsättningarna var så att säga jungfruliga. När musiken nu hörs i radio blir det nästan som ett andra uruppförande.
Johan Berke: ”Vi skrev inte tillsammans och diskuterade inte inriktningen på musiken i förväg. Skillnaden i besättning skapade onekligen både möjligheter och svårigheter men det var stimulerande med den större polyfonin eftersom jag jobbar mycket med ackord & klanger. Det var också kul att spela någon annans musik eftersom jag själv skriver allt material till JB Upstairs Five och det kanske begränsar mitt gitarrspel till förmån för de andra solisterna. Fredrik bjöd på en hel del soloutrymme i lite annorlunda inramning än jag var van vid. Det faktum att jazzkvintetten är så pass samspelt gjorde också att vi kunde ta ut svängarna rejält trots att den stora gruppen bara hade en riktig spelning i ryggen när radioinspelningen gjordes.” 
Fredrik Nordström är både en av saxofonisterna i ”Upstairs Five” och leder ett eget vad gäller numerären liknande projekt VIBB. Han har alltså erfarenhet av att skriva för större ensembler men det här var samtidigt något helt annat.
” Jag nappade direkt på idén eftersom jag såg stora  möjligheter i ensemblen. Dessutom var det väldigt intressant att vi var två  personer som på var sitt håll komponerade för samma grupp.
Jag utgick ifrån de två grupperna i ensemblen - jazzkvintett och brasskvintett och försökte att utnyttja de unika egenskaper och sound de har var för sig. Detta istället för att enbart utnyttja tentetten som en enda helhet. I komponerandet har jag utnyttjat element från både jazz och konstmusik.”
 

Johan Berke: ”Jag valde att attackera ensemblen som en stor enhet istället för som två olika delar, även om jag utnyttjade den möjligheten också då och då. Tanken för mig var att se om det gick att utöka en smågrupp till det dubbla antalet medlemmar och ändå bibehålla den friheten och individualismen i musicerande som kännetecknar jazzkvintetten. Av den anledningen så ville jag få in så mycket som möjligt av aleatoriska förlopp i storgruppsdelarna av musiken. Jag valde också att ge solon (helt eller delvis improviserade) till alla 10 musikerna av samma skäl.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista