Tisdag 24 juni kl 19.30-21.30 P2 Live Sommar: Pulsslag 2007 Anders Bergcrantz kvintett

Anders Bergcrantz, trumpet, Vincent Nilsson, trombon,
Jacob Karlzon, piano, Lars Lundström, bas och
Lennart Gruvstedt, trummor.
Konsert 5/3, Jeriko, Malmö
Tidigare sänd 24/4 2007
Jazzradions sommarfestival fortsätter med Jazzkatten Anders Bergcrantz. Årets musiker i jazzradions omröstning och en av Sveriges internationellt mest ansedda jazzmusiker, en självlysande trumpetare som ständigt går vidare. Hans kvintett är ju också aktuella för Stockholm Jazz festival. Frågan är om det var Anders Bergcrantz som valde  trumpeten eller trumpeten som valde Anders Bergcrantz. Hans distinkt personliga ton - mjukt rundad ändå
stark - bara fanns där, från det allra första ögonblicket. –” Men att lära sig spela ... Det tar ett helt liv”, säger denne 46- åring från södra Sveriges stora metropol Malmö.

Genom åren har han stått i förgrunden för en rad grupper, bland annat den ”amerikanska kvartetten” med pianisten Richie Beirach, basisten Ron McClure och trumslagaren Adam Nussbaum, och våren 2004 turnerade han med de två legenderna, saxofonisten Billy Harper och trumslagaren Billy Hart.
För ett par år sedan nu – lagom till Swedish Jazz Celebration i Malmö – tänkte han till  och bildade en ny och lite annorlunda kvintett. Tenorsaxen brukar ju var ett inventarium i hardboporienterade kvintetter. Anders bytte ut den mot en trombon en liten men dock klanglig revolution. Ett sätt att bryta med konventionen. 
- Etiketter är knepigt men jag brukar kalla det vi spelar för modern akustisk jazz med hårt sväng.
Denna gång innebär det nittio procent låtar av Anders Bergcrantz, låtar med botten i hardbopens hårdsväng men som under ytan rymmer en ”total frihet”. Resten är ”favoriter av favoriter”.
- Jag gillar verkligen att spela standardballader som You don’t know what love is eller Body and soul. Snygga melodier och fina harmonier som både känns avslappande och utmanande.
Förklarade han i samband med Swedish Jazz Celebration. Nu har det gått 2 år och gruppen har konsoliderat sig. I mars var man ute på Pulsslagsturné och det är deras konsert på Jazzklubb Jeriko i Malmö som vi redovisar här. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista