Tisdag 15 juli kl 19.30-21.30 P2 Live Sommar: Joe Lovano Quartett - Un-X-pected Pleasure

Joe LovanoQuartett m Esperanza Spalding
Joe Lovano, saxofoner, James Weidman,  piano, Esperanza Spalding,  kontrabas, Fransisco Mela,  trummor
Konsert Kristianstad Jazz Festival 13/10 2007
Mats Holtne Un-X-pected Pleasure m Michael Buckley 
Mats Holtne, git, Michael Buckley, tenorsaxofon, Mats Ingvarsson ,elbas, Anders Vestergård – trummor
Konsert KOPAfestivalen Palladium Malmö 29/9 2007
Tidigare sänt 27/11 2007
P2 Live Sommar laddar ikväll inför veckans urladdning på Skeppsholmen med direktsändningar från årets upplaga av Stockholm Jazz Festival med två nedslag på två höstfestivaler. KOPA i Malmö och anrika Kristianstadfestivalen. Från Kristianstad hör vi en konsert med Joe Lovano kvartett. En konsert som är dubbel bemärkelse är aktuell också för Stockholm Jazz Festival. Joe Lovano spelar ju på Skeppsholmen också och hans basist i Kristianstad kommer med sin egen trio. I kvällens konsert möter vi också Malmögitarristen Mats Holtnes Un-X-pected pleasure med Michael Buckley som gästsolist. Konserten sändes första gången den 27 november.


 

Det blir alltså både återbesök på KOPA festivalen i Malmö och ett nedslag Kristianstadfestivalen. Saxofonisten Joe Lovano  är en av dagens mest namnkunniga amerikanska musiker och gjorde för ett par år sedan succé i Kristiandstad med sin 52nd Street Nonette som bäddade för återbesöket med hans aktuella Quartet. Vi inleder med gitarristen Mats Holtnes Un-X-pected Pleasure med saxofonisten Michael Buckley som gästsolist. Han är en relativt ung irländare som med sitt uttrycksfulla spel snabbt gjort sig ett namn i Europa. Sverigedebut här på Palladium i Malmö den 28/9 med Mats Holtne vars underfundiga gitarrspel och komplexa kompositioner bildar en spännande grund för övriga musiker att förhålla sig till. Elbasisten Mats Ingvarsson och trumslagaren Anders Vestergård utgör fundamentet.
Den andra delen av kvällen ägnar vi åt ett av Kristianstad-festivalens toppnamn i år saxofonisten Joe Lovano och hans kvartett som hade en extra krydda i form av unga basfyndet Esperanza Spalding. James Weidman spelar piano Fransisco Mela (bördig från Havanna, Cuba) trummor. Också här blir det till största delen originalmusik signerad kapellmästaren. Ett av numren har vi redan hört i Jazzit. Då handlade det om Lovanos parafras över Body and Soul. ” Vibrerar av liv” skrev Kristianstadbladet som sammanfatt-ning och fortsatte: ” Joe Lovano förenar en traditionell, fulltonig instrumentklang med ett modernt, mycket fritt sätt att röra sig genom de musikaliska formerna. Hela hans energiska kroppsspråk och hängivna attack vittnar fängslande om hur naturlig andning och pausering kan fri- och lösgöra idéflödet från melodiunderlagets ramverk. Det vibrerar av liv. Den unge Billy Strayhorns ballad ”My little brown book” avslutas med en hjärtskärande vacker saxcoda. O, ögonblick, stanna! Lovano plockar fram traversflöjt och träsopransax(!) i fri duett med basisten Esperanza Spaldings ordlösa sång, och samklangerna mellan röst och blås letar sig sinnrikt från unisont till dissonant. …… Hennes insatser är genomgående flyhänta, allvarliga, hängivna…….”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista