Tisdag 29 juli kl 19.30-21.30 P2 Live Sommar: Richard Bona

Richard Bona, elbas, röst,Etienne Stadwijk, keyboards, Taylor Haskins, trumpet, Adam Stoler gitarr, Ernesto Simpson trummor, Samuel Torres, slagverk
Konsert Göteborgs Konserthus  29/10 2007
Tidigare sänt 11/12 2007

Tisdagens P2 Live Sommar presenterar ikväll den fantastiska basisten och sångaren Richard Bona och hans band på Konserthuset i Göteborg. Dagen innan fyllde Bona 40 år och firade med att ge en makalös konsert med märkvärdigt   etikettslös musik för en hänförd publik. Jazz och musik från Västafrika har alltid haft starka och direkta band och det finns ju dom som hävdar att bluesen är en uppfinning från Mali. Man skulle kanske lika gärna kunna säga att det den kommer från Kamerun. Som musikalisk berättare är i vart fall Richard Bona en magiker vare sig han berättar med elbasen eller sin röst. Det ligger i traditionen. Konserten sändes första gången den 11 december.

Richard Bona föddes i en liten by i östra Kamerun 1967 och visade mycket tidigt en oerhörd musikalisk begåvning. Först på balafon, den västafrikanska varianten på marimba, och sedan på sin hembyggda gitarr med cykelbroms-vajrar som strängar. Ryktet om hans talang spred sig i byn och han började uppträda i kyrkor på dop och bröllop. Flyttade som elvaåring till sin pappa i stan, skaffade en riktig gitarr och började spela dansmusik på barer. Ett par år senare råkade han höra en skiva med Jaco Pastorius, bytte omedelbart ut gitarren mot elbas och resten är, som man brukar säga, historia. Som22-åring flyttade han till Paris och började spela med bl a Marc Ducret, Manu Dibango och Salif Keita och ytterligare några år senare tog han steget över till New York, faktiskt på inrådan av gitarristen Mike Stern. Ryktet om hans virituositet spred sig som en löpeld och han var snart en mycket eftertraktad basist och spelade med Joe Zawinul, Harry Belafonte, Michael och Randy Brecker, Pat Metheny, Chaka Khan, Branford Marsalis m fl. Numera turnerar Richard Bona runt hela världen med sitt eget väl sammansvetsade band. 1998 skrev han ett  skivkontrakt med Columbia och började spela in plattor i eget namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista