Lördag 21 juni 18.03-19.15 P2 Live Jazz: OPEN Trio Joakim Simonsson, piano, Pär-Ola Landin, kontrabas, Daniel Olsson, trummor.

Konsert 15 april, Black Box,  Norrlandsoperan, Umeå

Trevlig midsommar från Jazzradion med
” Pianotriojazz i midsommartid med en twist”.
Musik som på en gång är skir och nordisk och biter ifrån och tar sig de friheter man själva vill. Man skulle kunna låta associationer flyga mot Jan Johansson, i sin recension i DN av trions nya platta ”Goodbye Everytime” hittar Johannes Cornell också likheter med Esbjörn Svensson speciellt ”förmågan att hela tiden bjuda in lyssnaren ……. ett slags tydlighet och ro mitt i flödet”. Vill man kan hitta andra likheter. Joakim Simonsson som avslutade sina   musikhögskolestudier med avslutningskonsert i samma veva som skivsläppet och konserten i Umeå har också han tagit kontroll över sin egen musik genom att starta skivbolag. Ett skivbolag som också var först med att släppa Wildbirds&Peacedrums, årets svenska jazzgrupp. Joakim är heller ingen musikalisk snobb att uttrycka sig som han gör med sin trio är ett långvågigt projekt. Han verkar beredd att ta den tid det behövs för framgång. I väntan på succén samlar han erfarenheter på annat håll. I sommar som keyboardist hos Adam Tensta. Att skaffa sig cred i dagens värld handlar inte bara om musik. Ibland kan t o m något så självklart och naturligt som pianotrio bli till ett svåröverstigligt hinder.

Samma skiva ”Goodbye Everytime” som gör Johannes Cornell lyrisk ”Än en gång förbluffas jag över den tanke och mognad som finns bland unga, svenska jazzmusiker” verkar hissa varningsflagg hos den yngre kollegan Patrik Hamberg och hans målgrupp. Han inleder i vart fall sin recension så här:
”Att det handlar om jazz räknade ni ut redan när ni såg gruppens namn eller min påpekan vilka instrument musikerna trakterar. Det är väl bara när det handlar om jazz det känns som standard och självklart?
Open Trio spelar en hyggligt fri jazz med stark melankolisk känsla. Även om det är fritt är det inte detsamma som svårt eller knepigt. Jag tycker att deras dysterjazz hittar fram till mig snabbt och utan större krusiduller. Visst släpper de loss och testar mig ibland, men det är ändå tämligen stramt hållna utflykter som vilar på ett stadigt groove.
Nu hör inte den här ursvenska pianojazzgrenen till mina favoriter på det samtida jazzträdet. Det är knappast Open Trios fel, för de gör sitt jobb på ett fint vis. Men för att övertyga just den här lyssnaren krävs det något alldeles sjusärdeles exceptionellt för att locka med expressiva folkjazztoner.”
Som vanligt gäller förstås att sanningen ligger i betraktarens öra. Ditt öra kära lyssnare! 

Konserten med Open trio spelades in den15 april i  Black Box på Norrlandsoperan  i  Umeå. Delar av den sändes live i Jazzit. Här ska vi nu höra hela konserten. Open trio hette från början för 8 år sedan Saga Trio men har efter lite personbyten nu stabiliserats som Open trio med Pär Ola Landin  kontrabas och Daniel Olsson, trummor. Gemensamt för båda är att det i hvuvdsak är Joakim Simonsons musik man spelar. I konsertintermezzot berättar Joakim om sin musikaliska hållning för jazzradions Pierre Martin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".